Hockeyers in halve finale tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben bij de Olympische Spelen in Peking gisteren de halve finales bereikt. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans won de groepswedstrijd tegen Pakistan met 4-2, na een ruststand van 0-1. Met twee treffers was Taeke Taekema opnieuw de beste speler aan Nederlandse kant.

Het ongeslagen Nederland eindigde in groep B als eerste met dertien punten uit vijf duels. De ploeg verspeelde alleen tegen olympisch kampioen Australië twee punten (2-2). Australië, dat gisteren onverwacht gelijkspeelde tegen Groot-Brittannië (3-3), eindigde als tweede in de poule. Morgen treft Nederland wereldkampioen Duitsland in de halve finales in het Olympic Green Hockey Stadium. Australië speelt tegen Spanje, de ploeg van de Nederlandse bondscoach Maurits Hendriks.

Nederland maakte in de eerste helft tegen Pakistan geen sterke indruk. De ploeg van Oltmans speelde niet slecht, maar verzuimde opnieuw het technische overwicht uit te drukken in doelpunten. Ook tegen het zeer offensieve Pakistan, dat niets meer te winnen of te verliezen had, maakte Nederland het zichzelf onnodig moeilijk. Muhammad Imran scoorde in de 29ste minuut uit de eerste Pakistaanse strafcorner, 0-1. De voorsprong voor de nummer zeven van de wereldranglijst was niet eens onverdiend. Pakistan kwam voor de rust vaker dan Nederland in de aanvalscirkel.

Na de rust speelde Nederland beter. Het was Matthijs Brouwer, die na goed voorbereidend werk van De Nooijer de gelijkmaker verzorgde: 1-1. Kort daarna schoot ook Taekema raak uit zijn vierde en vijfde strafcorner en bracht zijn totaal op tien doelpunten. Pakistan kwam nog terug met een treffer van Adnan Maqsood. Jeroen Hertzberger bracht de eindstand op 4-2.

De Nederlandse hockeysters spelen vandaag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) de halve finale tegen Argentinië. Daaraan voorafgaand (12.00 uur) strijden Duitsland en China in de andere halve eindstrijd om een plaats in de finale. (ANP)