Hinderlaag: tien Fransen gedood

Bij gevechten met opstandelingen even buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisterochtend tien Franse militairen van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF omgekomen. Sinds in 2005 een Amerikaanse legerhelikopter met zeventien inzittenden neerstortte, kwamen niet zó veel NAVO-militairen om bij één geweldsincident. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse leger is de Franse patrouille in een „hinderlaag van Talibaan-strijders” gelopen. De gevechten zouden plaatshebben in het district Saroubi, vijftig kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul. Een zegsman van de Talibaan meldde dat zijn strijdgroep de NAVO „zware verliezen” heeft toegebracht, door „vijf voertuigen te vernietigen” in een „hinderlaag met mijnen en raketten”. Frankrijk neemt met circa drieduizend militairen deel aan de NAVO-missie in Afghanistan. Sinds 2004 zijn twaalf Franse militairen gedood. (AFP, BBC, AP, Reuters)