Hengelo begint met oogsten van hennep

ENSCHEDE. In Hengelo is begonnen met de oogst van hennep voor de vervaardiging van spijkerbroeken door de Duitse broekenfabrikant Gardeur. Het gaat om hennep waar geen werkzame stof (THC) in zit. De hennep is verbouwd in opdracht van diverse kennisinstellingen en bedrijven in Nederland en Duitsland, waaronder de Wageningen Universiteit. Het voordeel van hennep boven katoen is dat het verbouwen en verwerken milieuvriendelijker is, zegt woordvoerder Erik Toussaint van de Wageningen Universiteit. De spijkerbroeken liggen waarschijnlijk over een jaar in de winkel. ”Er bestaan al wel spijkerbroeken van hennep, maar dit is de eerste keer dat hennep op deze schaal wordt verbouwd en verwerkt”, aldus Toussaint. Dit jaar wordt in Nederland en Duitsland negen hectare hennep geoogst. Volgend jaar moet dat honderd hectare zijn.