Film van de dag

Judi Dench speelt de aftakelende Iris Murdoch in de biografische film Iris. De Britse schrijfster leed aan de ziekte van Alzheimer. Iris

Iris. De Britse schrijfster Iris Murdoch keek op het eind van haar leven het liefst naar de Teletubbies. Ze leed aan de ziekte van Alzheimer. Deze schrijnende biopic is gebaseerd op de memoires van haar man, de schrijver John Bayley, die Murdoch tijdens haar aftakeling verzorgde. Over de film van Richard Eyre zei Bayley in een interview dat hij tijdens het kijken meer gehuild had dan toen hij het meemaakte. Bayley wordt gespeeld door Jim Broadbent, die voor zijn rol een Oscar won. Judi Dench als (de oudere) Iris is minstens even goed. De film bevat veel flashbacks over het begin van hun relatie. De jonge Murdoch wordt gespeeld door Kate Winslet, en wat is de schrijfster dan krachtig en intelligent en levend. Murdoch had een opstandiger persoonlijkheid dan Iris in de film heeft. En over haar werk kom je uit de film zo goed als niets te weten.(Richard Eyre, 2001, GB/VS), België 2, 20.45-22.15u.