Fattoush

Fattoush is een verfrissende salade van groente met stukjes geroosterd brood. Er kan desgewenst gegrilde halloumi (te koop bij mediterrane winkels) of merguez bij.

Voor 4 personen:

4 pitabroodjes

6 el extra vergine olijfolie

1 teen knoflook

2 tl sesamzaad, geroosterd

sap van 1 citroen

1 theelepel gedroogde tijm

1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, in boogjes

4 tomaten, in de lengte in kwarten gesneden

4 stengels bleekselderij, in boogjes

1 rode paprika, in reepjes

3 lente-uitjes, in ringetjes

2 handenvol verse kruiden zoals bladpeterselie, koriander, munt

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Halveer de pitabroodjes horizontaal, bedruppel ze met eenderde van de olijfolie. Bak de broodjes goudbruin en knapperig in de oven. Wrijf in een vijzel de knoflook met wat zout tot een zachte pasta, voeg sesamzaad en tijm toe en wrijf fijn. Voeg tweederde van het citroensap en de rest van de olijfolie toe, klop tot een gebonden dressing. Proef en breng r op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper. Meng alle groenten, de verse kruiden en de dressing door elkaar. Scheur het pitabrood in hapklare stukjes en meng deze door de salade. Verdeel de fattoush over vier borden.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil