Eurosceptische onzin

Voor de Europese Unie werken veel meer ambtenaren dan de Commissie altijd heeft gezegd, zegt de eurosceptische denktank Open Europa (nrc.next, 11 augustus). Onzin. De EU heeft juist weinig ambtenaren. De Unie heeft vijf instellingen: Raad, Commissie, Parlement, Hof en Rekenkamer, elk met eigen ambtenaren. Dit zijn er dus veel meer dan de 25.000 van de Commissie alleen. Met de overige werknemers zonder de status van Europees ambtenaar is het totaal zeker meer dan 100.000.

Dat is weinig, zelfs uitgaand van 170.000, zoals Open Europe doet. In een kleine staat als Nederland heeft de centrale overheid al rond 100.000 ambtenaren. In de gezamenlijke lidstaten zijn dat er miljoenen. De weinige Europese ambtenaren werken daarentegen voor al die 27 lidstaten. Nooit zorgden zo weinig ambtenaren voor zoveel welvaart voor zovelen. Dat is mogelijk doordat de Europese ambtenaren hoger gekwalificeerd zijn dan nationale ambtenaren. Zo hoog, dat Nederlanders moeilijk slagen voor het examen (concours) van de Europese instellingen. De relatief hoge Europese salarissen dienen om de beste internationale ambtenaren aan te trekken en weerspiegelen de kwaliteit van die ambtenaren.

    • Rudolf Misset