Eigenzinnige misdaadthriller

De eerste film van het te vroeg overleden talent Fabián Bielinksy (1959-2006) Nueve reinas werd onder productie van George Clooney en Steven Soderbergh in Amerika hermaakt als Criminal. En ook El aura, waarin een epileptische taxidermist (fijn gespeeld door steracteur Ricardo Darín) de ideale misdaad beraamt, heeft Amerikaanse flair en vaart met een duister-filosofisch Zuid-Amerikaans tintje. Net niet magisch-realistisch, al zijn de waanbeelden die taxidermist Esteban tijdens zijn aanvallen krijgt, ook voor de toeschouwer soms niet helemaal van de werkelijkheid te onderscheiden. Dat staat garant voor spannende plotwendingen en andere manipulaties. Vooral omdat Esteban beweert een fotografisch geheugen te hebben. Maar is wat we te zien krijgen echt allemaal wel zo betrouwbaar?

El aura. Regie: Fabián Bielinsky. Met: Ricardo Darín. In: Filmmuseum, Amsterdam.

    • Dana Linssen