Atlete Blonska betrapt op dope

Ludmilla Blonska, de Oekraïense atlete die bij de Olympische Spelen in Peking zilver won op de zevenkamp, is betrapt op dopegebruik.

Het gaat om een spierversterker waarvan de naam niet is bekendgemaakt. Er volgt nog een contra-expertise. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het bericht vanochtend bevestigd.

Het IOC heeft onmiddellijk een disciplinaire commissie benoemd die zich na de uitslag van de B-test over een eventuele straf gaat buigen. Als ook Blonska’s tweede test positief is, wordt haar vrijwel zeker de zilveren medaille ontnomen. In dat geval krijgt de Amerikaanse Hyleas Foutain het zilver en schuift de Russin Tatjana Sjernova door naar de derde plaats.

Blonska had zich ook ingeschreven voor het verspringen, waarvoor zij zich als derde voor de finale van vrijdagavond had geplaatst. Als zij wordt uitgesloten van verdere deelname aan de Spelen kan zij dan niet in actie komen.

Voor Blonska is het de tweede keer dat ze op dopegebruik is betrapt. De meerkampster werd in 2003 ook gesnapt met een anabool steroïd. Wegens recidive hangt haar een levenslange schorsing boven het hoofd.

Blonska werd afgelopen zondag tweede achter haar landgenote Nataliia Dobrynska. Sinds haar terugkeer na een dopingstraf werd ze vorig jaar tweede bij de WK in Osaka. In 2006 veroverde ze in Moskou de wereldtitel indoor voor de Nederlandse Karin Ruckstuhl, die zich destijds negatief uitliet over deelname van Blonska. Dat deed vanochtend ook de Britse Kelly Sohterton, die vijfde in de meerkamp werd. „Ik ben blij dat zij geen olympisch kampioen werd, dat zou me kwaad hebben gemaakt. Ik vind dat ze iet aan de Spelen had mogen meedoen.”

Blonska is de eerste medaillewinnaar die in Peking op dopegebruik is betrapt. Eerder liepen al de Noord-Koreaanse schutter Kim Jong Su, de Spaanse wielrenster Isabel Moreno en de Vietnamese turner Thi Ngan Thuong Do tegen de lamp. Bovendien werd de Griekse hordenloopster Fani Halkia van deelname uitgesloten, omdat zij bij een ‘vliegende controle’ voorafgaande aan de Spelen positief werd gestest. Halkia won vier jaar geleden bij de Olympische Spelen in Athene verrassend goud op de 400 meter horden.