ArcelorMittal in Braziliaanse ijzerertsmijn

Staalconcern ArcelorMittal heeft het Braziliaanse mijnbedrijf London Mining Brasil overgenomen voor 810 miljoen dollar (551 miljoen euro). Dat heeft het staalbedrijf vandaag bekendgemaakt.

Ook heeft het grootste staalbedrijf ter wereld met het Canadese Adriana Resources een overeenkomst gesloten voor het bouwen van een ijzerertshaven in Brazilië.

ArcelorMittal betaalt het Canadese bedrijf 40,5 miljoen dollar voor een belang van 80 procent in de nog te bouwen haven. Het ontwikkelen van de haven zal rond de 250 miljoen dollar kosten. ArcelorMittal neemt vervolgens 80 procent van dit bedrag voor zijn rekening. De haven wordt 70 kilometer ten westen van Rio de Janeiro aangelegd.

Het staalconcern wil vanuit deze haven de ijzerterts gaan vervoeren die uit de mijnen van het overgenomen London Mining Brasil gewonnen wordt. Deze mijnen bevinden zich in de Braziliaanse staat Minas Gerais. De mijnen van het overgenomen bedrijf hebben een geschatte reserve van 1,1 miljoen ton ijzererts.

Vorig week maakte het staalbedrijf al bekend dat het een belang van 49 procent had gekocht in het Braziliaanse Mineracao Piramide Participacoes (MPP). Dit mijnbouwbedrijf wint ijzererts en mangaan in de regio Corumbá, in het noordwesten van Brazilië.

De overnames van ArcelorMittal passen in de strategie van het bedrijf om minder afhankelijk te zijn van grondstoffenleveranciers voor de steenkool en ijzererts die nodig zijn voor de productie van staal. Het bedrijf bezit inmiddels mijnen in onder meer Liberia, Rusland en Mauretanië. Uit deze eigen mijnen haalt het bedrijf inmiddels 45 procent van de benodigde grondstoffen.

Vorig jaar produceerde ArcelorMittal 116 miljoen ton staal, 10 procent van de wereldwijde productie. Het bedrijf ontstond in 2006 uit een fusie van het Europese Arcelor en het door Indiërs geleide Mittal en is de grootste staalproducent ter wereld.