Akkoord defensie Polen-VS getekend

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft vanochtend in Warschau een nieuw militair samenwerkingsverband met Polen bekrachtigd. Polen krijgt verregaande bilaterale veiligheidsgaranties, in ruil voor de plaatsing van tien Amerikaanse onderscheppingraketten.

De Poolse premier Tusk noemde het akkoord het „begin” van nauwere militaire banden tussen Washington en Warschau. „Andere bilaterale overeenkomsten zullen volgen”. Rice zei dat de deal moet worden gezien „in de context” van de bescherming die Polen geniet binnen de NAVO.

De onderhandelingen over het raketschild, waarmee volgens de Amerikanen eventuele projectielen uit ‘schurkenstaten’ in het Midden-Oosten en Azië kunnen worden onderschept, hebben ruim vijftien maanden geduurd. Ze kwamen vorige week in een stroomversnelling door het gewapende conflict in Georgië. De Polen zijn verontrust over het Russische geweld in Georgië en zijn zeer kritisch over de reactie van de EU en de NAVO tot nu toe.

Rusland beschouwt het Amerikaanse raketschild als een bedreiging, maar Rice zei dat het project „defensief” is en „gericht tegen niemand”. De Poolse president Lech Kaczynski zei gisteren dat Polen een soeverein land is en zich door niemand laat intimideren. Moskou heeft gedreigd raketten op Polen te richten als antwoord op het raketschild.

Met de Amerikanen is afgesproken dat tussen nu en 2012 op een verwaarloosde militaire basis bij Redzikowo, in het noorden van Polen, ondergrondse silo’s voor de onderscheppingraketten zullen worden gebouwd. De basis werd lange tijd gebruikt door de Sovjet-Unie.

Georgië: pagina 5

Commentaar: pagina 7