43 doden bij aanslag op politie in Algerije

Bij een zelfmoordaanslag op een politieschool in de Algerijnse plaats Issers zijn gisteren zeker 43 mensen gedood en 38 gewond geraakt. Dat heeft het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld. Het ministerie gaat ervan uit dat het om een voorlopig aantal gaat.

Volgens getuigen ramde de dader met een voertuig vol explosieven de hoofdpoort van de school, waar deelnemers aan een toelatingsexamen stonden te wachten. Issers ligt 60 kilometer ten oosten van Algiers. Politie en leger zijn weer in toenemende mate doelwit van terreur in Algerije. Eerdere aanslagen zijn opgeëist door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, een fusie van de Algerijnse Salafistische groep voor Prediking en Geweld (GSPC) en Osama bin Ladens Al-Qaeda, waarbij zich ook andere Noord-Afrikaanse terreurgroepen hebben aangesloten.

Gisteren werd bekend dat zondag elf Algerijnse militairen en agenten zijn gedood in een hinderlaag van moslimextremisten in het oosten van het land. Algerijnse kranten meldden dat ook vier extremisten werden gedood. De aanval had plaats in Skikda, 350 kilometer ten oosten van Algiers. Vorige donderdag werd in hetzelfde gebied de commandant van de militaire regio in een hinderlaag gedood. Volgens media proberen extremisten die bij een legeroffensief uit het naburige Kabylië zijn verdreven, zich in het gebied van Skikda te hergroeperen.

In de kustplaats Zemmouri el-Bahri, 40 kilometer ten oosten van Algiers, kwamen 9 augustus zeker zes mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag op een kazerne van de kustwacht en een aangrenzende post van de gendarmerie. Begin juni werden in dezelfde regio in totaal 20 mensen gedood bij vijf aanslagen op vijf achtereenvolgende dagen. Daarbij waren – onder anderen – Fransen doelwit. Afgelopen december werden meer dan 40 mensen gedood bij gelijktijdige aanslagen in Algiers op regeringsgebouwen en een hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Ook die aanslagen eiste Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb op. (Reuters, AFP)