200.000 Nederlanders

Oosterblokker, boerengolf Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Het is maandagmiddag. Midden in een weiland bij Oosterblokker, bij Hoorn, staat een partytent. De inwoners van het dorp spelen boerengolf. De man op de foto is Gerard Korse, alias Arie Ribbens: een zanger van carnavalsnummers met de bijnaam ‘Godfather of the polonaise’. Korse speelt tegen Hepie & Hepie, van de hit uit 1979 Ik lig op mijn kussen stil te dromen . De verkleedpartij en het boerengolf zijn onderdeel van de kermis in Oosterblokker. Het thema dit jaar is ‘Op volle toeren’, naar het gelijknamige televisieprogramma over het Nederlandstalige lied. Over een uur gaat iedereen terug naar het dorp, dan treden ze met zijn allen op. In plaats van het boerengolf op de foto, zullen de meeste mensen golf kennen als de balsport die wordt gespeeld op een grasmat met vlaggen. Dat type golf is in Nederland een groeiende sport. In 2006 waren ruim 200.000 Nederlanders lid van een golfclub. Ter vergelijking: op atletiekclubs zaten ruim 100.000 Nederlanders; voetbalclubs hadden samen ruim een miljoen leden.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een statistisch gegeven over ‘de Nederlander’ te belichten.