Zelfbedieningstap om rookhokken leuker te maken

Als service voor rokende klanten zet poppodium P60 een ‘chiptap’ in. Voor de bediening van rokers is geen personeel meer nodig.

Poppodium P60 in Amstelveen opent in september een rokersruimte waar gasten zelf hun bier kunnen tappen, zodat er geen personeel in de rook hoeft te werken. Foto Floren van Olden Amstelveen 10-7-2008 In poppodium P60 is er in verband met het rookverbod een chiptap gekomen waar getapt kan worden zonder dat daar personeel voor aanwezig hoeft te zijn. Deze tap zal komen in de rokersruimte die in september af zal zijn. De chiptap is tot die tijd niet operationeel en de foto's zijn dus IN SCENE GEZET met een medewerker. Bij groen licht op de zuil kan er worden getapt en bij rood licht is het tegoed op. Bij de chiptap worden geen gewone chipkaarten gebruikt, maar speciale watervaste chips die inplaats van op de kaart waterdicht in de kaart zijn verpakt. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Poppodium P60 in Amstelveen heeft een oplossing bedacht voor de bier drinkende rokers in het café: de chiptap, waarmee de bezoeker zelf een biertje kan tappen met behulp van een speciale chipkaart.

Sinds 1 juli is het rookverbod in de horeca ingevoerd en mag er alleen nog worden gerookt in speciale rookhokken. In die hokken kan de roker geen drank bestellen omdat er geen personeel mag komen. „Daarom hebben wij de chiptap bedacht”, zegt Arne de Wit, hoofd techniek van P60. „We willen de rokers toch van een drankje voorzien en samen met Heineken hebben we deze automaat laten ontwikkelen.” Volgens De Wit waren ze bij het poppodium niet bang om klanten te verliezen door het rookverbod. „Deze tap is alleen een extra service aan de klant.”

De benodigde chipkaart is te koop aan de bar. „Op die manier kunnen we gelijk zien hoe oud iemand is. Aan jongeren onder de zestien jaar verkopen we dan ook geen kaarten.”

De tap werkt heel simpel: „Je steekt je chipkaart in het kastje dat naast de tap staat en je kunt je biertje tappen”, zegt De Wit. Als de bezoeker de taphendel naar beneden haalt, komt er precies genoeg bier uit voor één glas. Voor het volgende biertje moet de tapkraan opnieuw worden opengedraaid.

Als het rode lampje op de tap brandt, staat er geen tegoed meer op de kaart. De kaart kan weer worden opgeladen. Hiervoor moet de klant wel naar de bar, waar niet mag worden gerookt. De roker betaalt niets extra’s voor zijn drank. Een biertje uit de chiptap kost 2 euro, net zo veel als van de ‘gewone’ tap.

Niet iedere roker houdt van bier, maar de wijnliefhebbers moeten helaas nog even geduld hebben. „Op dit moment hebben we alleen een biertap. Als dat goed loopt, komen er waarschijnlijk ook taps voor andere dranken. Niet alleen voor wijn, ook voor sterke drank en frisdrank. Alles is mogelijk.”

Begin september kunnen bezoekers van het poppodium de enige chiptap in Nederland uitproberen. „De tap werkt al, maar de rokersruimte is nog niet klaar dus vandaar dat het nog even duurt voordat de klant zelf zijn biertje mag tappen.” Het balkon van het poppodium heeft twee grote zijvleugels. Voor de rokersruimte wordt een van de vleugels overdekt. „We wilden niet zomaar een rookhokje dus hebben we een architect ingehuurd. De rokersruimte wordt bijna helemaal van glas, daarom duurt het wat langer.” Via een trap in de zaal komen de rokers in de glazen ruimte terecht, waar ze de nieuwe tap kunnen uitproberen.

    • Shari Kiljan
    • de Chiptap