‘Wisseling van wacht Noordeinde’

Bij paleis Noordeinde is in de toekomst wellicht een ceremoniële wisseling van de wacht te zien. De voor toerisme verantwoordelijke staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) vindt het een „sympathiek idee”, laat hij weten. Het plan werd onder de aandacht gebracht door het Haagse gemeenteraadslid Ries Smits (CDA). Het aanzien van het Noordeinde kan opgefleurd worden „door een ceremoniële wacht voor het paleis te plaatsen met een kleurrijke wisseling van de wacht”, schreef hij vorige week op zijn weblog.

Heemskerk voert nu gesprekken met het Koninklijk Huis en het ministerie van Defensie over de haalbaarheid. De Haagse wethouder Huffnagel (VVD) kaartte het „goede plan” aan bij de staatssecretaris. Hij denkt dat het een impuls kan geven aan het toerisme in zijn stad. De wethouder noemt als voorbeeld de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen. „De mensen vinden dat hartstikke leuk”, zegt Huffnagel, die bereid is mee te betalen.

Ook wordt gekeken of het paleis en de koninklijke stallen gedeeltelijk opengesteld kunnen worden. Huffnagel ziet het al voor zich: toeristen lopen in juli en augustus van Noordeinde via de paleistuin door naar de stallen, waar ze zich kunnen vergapen aan onder meer de Gouden Koets.