Wielrennen krijgt `historische kalender`

PEKING. Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerfederatie UCI presenteerde gisterochtend in Peking een plan voor een nieuwe wielerkalender. McQuaid zei dat hij ervan uitgaat dat de verhouding tussen de UCI en de ASO, de organisatie van de Tour de France, zal verbeteren. ASO passeerde de UCI voor de Tour van dit jaar en maakte er een nationale wedstrijd van. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moest beide partijen in Peking weer bijeen te brengen. Volgens McQuaid is er met de Fransen een akkoord over de hoofdlijnen voor een nieuwe opzet, waarin de ProTour-cyclus blijft bestaan naast een `historische kalender` met de monumenten van het wielrennen. Dat zijn de grote Ronden (Italië, Frankrijk, Spanje) en de klassiekers. In beide circuits zijn punten te verdienen voor een ranglijst die vanaf 2011 wordt gebruikt als kwalificatiemiddel voor de belangrijkste wedstrijden.