Vermogen in fondsen met 5 mld gedaald

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal met 5,1 miljard euro (6 procent) gedaald. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal dat het vermogen van de fondsen daalt.

Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vanmorgen bekendgemaakt. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, vorig jaar zomer, daalde het totale vermogen van de fondsen met 21 procent, van ongeveer 100 miljard euro tot 78,5 miljard euro aan het eind van het tweede kwartaal.

De aanhoudende daling wordt veroorzaakt door beleggers die geld weghalen bij de fondsen en door verliezen die zijn geleden op de beleggingen. Ook de overname van ABN Amro door Fortis is terug te zien in de cijfers. In totaal hevelden Nederlandse fondsbeleggers 1,2 miljard euro over naar Luxemburg, omdat de ABN Amro-fondsen zijn opgegaan in Fortis-fondsen die overwegend in Luxemburg gevestigd zijn.

Van de 21,5 miljard euro die het vermogen in beleggingsfondsen de afgelopen vier kwartalen terugliep, is 4,6 miljard geld dat beleggers uit de fondsen weghaalden. De mate waarin ze dat deden neemt wel af. In het tweede kwartaal van dit jaar werd nog maar 0,4 miljard euro aan beleggingsfondsen onttrokken, tegenover bijna 2 miljard in het derde kwartaal van 2007. Het grootste gedeelte daarvan (0,3 miljard euro) betrof obligatiefondsen. „Vermoedelijk omdat beleggen in vastrentende waarden minder aantrekkelijk is geworden door de stijgende inflatie”, aldus DNB.

De overige 15 miljard euro aan ‘verdwenen’ vermogen werd veroorzaakt door de dalende koersen. Behalve de obligatieportefeuilles werd ook de onroerendgoedportefeuille afgeboekt met 0,4 procent. Het is voor het eerst sinds 2003 dat op vastgoed wordt afgeboekt. „Ze merken het effect van de ontwikkelingen van de internationale onroerendgoedmarkten”, aldus DNB. Die markten staan onder druk door de kredietcrisis.

De afboeking op aandelenportefeuilles bedroeg in het tweede kwartaal 1,4 procent en viel mee ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er nog 13,4 procent op werd afgeboekt. DNB zag de in kas aangehouden gelden toenemen met 500 miljoen euro, waarschijnlijk in reactie op de forse koersdaling in aandelen.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis