Tien Fransen gedood in slag bij Kabul

Bij gevechten met opstandelingen die gistermiddag even buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul begonnen en ook vandaag doorgingen, zijn vanochtend tien Franse militairen van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF omgekomen.

Sinds in 2005 een Amerikaanse legerhelikopter met zeventien inzittenden neerstortte, waarschijnlijk als gevolg van vijandelijk vuur, kwamen niet zó veel NAVO-militairen om bij één geweldsincident. Een woordvoerder van het Afghaanse leger die het nieuws over de Franse doden vanochtend naar buiten bracht, meldde dat hun patrouille in een „hinderlaag van Talibaan-strijders” was gelopen. De gevechten zouden plaatshebben in het district Saroubi, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul.

Een zegsman van de Talibaan meldde vandaag dat zijn strijdgroep de NAVO „zware verliezen” heeft toegebracht, door „vijf voertuigen te vernietigen” in een „hinderlaag met mijnen en raketten”. De Franse president Sarkozy zal vanavond naar Afghanistan reizen.

Frankrijk neemt met circa drieduizend militairen deel aan de NAVO-missie in Afghanistan. Van hen zijn er ongeveer 1.800 gelegerd in de betrekkelijk rustige regio rond de hoofdstad. De Fransen kwamen de afgelopen jaren minder vaak dan andere NAVO-landen in gevecht met de strijders. Sinds 2004 verloren zij twaalf militairen, van wie negen door geweld.

De verhoogde activiteit van de opstandelingen nabij de Afghaanse hoofdstad is volgens waarnemers een teken dat ze hun invloed in en rond de stad uitbreiden. Gisteren werden twee raketten op Kabul afgevuurd die insloegen nabij het NAVO-hoofdkwartier.

Vandaag vielen de Talibaan voor de tweede dag een Amerikaanse legerbasis aan in Khost, een zuidoostelijke provincie gelegen tussen Kabul en de grens met Pakistan. Ze bestookten de basis, Camp Salerno, met mortieren en raketten. Volgens het Amerikaanse leger wisten drie opstandelingen zich bij een zelfmoordaanval op te blazen. Drie anderen zouden voortijdig zijn neergeschoten. Gisteren werd de poort van de basis geramd met een bomauto die werd opgeblazen. Bij die explosie kwamen zeker tien Afghaanse burgers om.

Camp Salerno is een uitgestrekte basis met een landingsbaan. De Amerikanen gebruiken het kamp om hun troepenmacht in het oostelijke deel van het land te bevoorraden. (AFP, BBC, AP, Reuters)