Televisie Voorkeur

Charlie Vandergraw was verzot op de berenjacht maar werd, zoals hij zelf zegt, langzamerhand verliefd op deze uiterst gevaarlijke roofdieren. Nu woont hij al twintig jaar zes maanden per jaar in een stacaravan in Alaska tussen de grizzly’s. België 1, 21.20-21.50u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de weigering van elektronicawinkels om nog langer auteursrechten af te dragen aan de organisatie Videma. Meer dan 20 procent ervan zou naar de organisatie gaan in plaats van naar de rechthebbenden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de situatie in Georgië en een aflevering van de serie ‘Ons Dagelijks Brood’, over de dubieuze claim op melkverpakkingen dat de melk die erin zit ‘dagvers’ is. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) over het NAVO-overleg rond de kwestie Rusland-Georgië. En een reportage over de opening van een bordeel voor gehandicapten in Heerlen. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Soeterbeeck aan zee. Pauline Kuijper praat met ingenieur, econometrist, letterkundige en dichter Fouad Laroui. Hij doceert Franse letterkunde en Arabische cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en schreef een ‘speels’ boek tegen het islamisme. Ned.2, 17.10-17.35u.

Knevel & Van den Brink. Aan tafel Fleur Agema, eerste vrouw op de lijst van de PVV, en Gerard Rotteveel, die zijn twee door hun moeder verwaarloosde dochters van Cyprus terughaalde. Ned.1, 23.10-0.00u.

documentaire

Infamous assassinations. Britse documentaireserie over beruchte moordaanslagen (gelukte en mislukte) op bekende mensen in de twintigste eeuw. Aflevering 2: Mahatma Gandhi. De ‘founding father’ van India en promotor van het geweldloze verzet werd op 30 januari 1948 vlakbij zijn huis vermoord, terwijl hij op weg was naar een gebedsdienst. De dader was iemand van zijn eigen geloof, de fanatieke hindoe Nathuram Godseom. Het waarom is nooit opgehelderd. België 2, 21.50-22.15u.

Inside the campus. De Franse documentairemaakster Camille Ponsin liep een jaar mee met twee studenten op de universiteitscampus van ‘Nanjing Normal University’ in de stad Nanking, aan de oostkust van China. Er wonen 40.000 studenten. De eerstejaars krijgen een bijna militair uniform aangemeten, moeten zich aan strikte regels houden en krijgen partijpolitieke bijeenkomsten met nationalistische slogans voor de kiezen. Ouderejaars waken over de nieuwkomers. Maar ’s avonds op hun kamer praten de studenten openlijk en kritisch over hun dromen, seks, film, politiek en onderwijs. Ned.2, 23.20-0.20u.

Informatief

Food Lovers Guide To The Planet: Catch Of The Day. Serie over bijzondere gerechten uit de hele wereld. Vandaag kookt chef-kok David Pasternak in het Italiaanse vissersdorp Esca zijn topgerecht van vis die dezelfde dag is gevangen. Pasternak maakt zich grote zorgen over overbevissing en het uitsterven van zijn favoriete soorten. Ook in Toscane, op Nieuw-Zeeland en in Californië propageren chef-koks een duurzame manier van vissen om hun populaire recepten te ‘redden’. National Geographic, 19.00-20.00u.

Tribe. Avonturier Bruce Parry brengt zes weken door bij de Layap in het koninkrijk Buthan in de Himalaya. Deze stam van devote yak-herders leeft elk jaar als de sneeuw komt ongeveer zes maanden volledig afgesloten van de bewoonde wereld. Naar adem happend op 4.000 meter hoogte hoedt Parry de yaks en bestudeert hij de ‘vier edele waarheden’ van de Layap. De plaatselijke astroloog vertelt hem dat hij in een volgend leven terug zal komen als aap. Ned.3, 21.05-22.05u.

De waarheid over eten. Tweede aflevering van een zesdelige BBC- serie die laat zien wat eten met ons lichaam en onze gezondheid doet. Vandaag: Hoe word je sexy? De makers van de serie zetten een groep verminderd vruchtbare mannen op een speciaal dieet om te zien of hun sperma er beter van werd. Vrijwilligers zochten uit of je aan het sperma van een man kunt proeven wat hij gegeten heeft. En specialisten onderzoeken of een dieet met veel calcium en vitamine D menstruatiepijnen vermindert. Tot slot: bestaan er gerechten die lustgevoelens opwekken? Ned.3, 22.50-23.45u.

Olympische Spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 8 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.30- 21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Vaste gast deze week: oud-schaatskampioen Bart Veldkamp. Andere gasten: baanwielrenner Theo Bos en turner Epke Zonderland. Ned.1 22.15-23.10u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: wielrennen, zwemmen, honkbal, zeilen, softbal, hockey en atletiek. Ned.1, vanaf 3.50u, loopt non stop door tot woensdag 17.00u.