Strandsalade

Het voordeel van rijstsalades is dat ze smakelijker worden wanneer je ze een paar uur laat staan. Dat maakt ze extra geschikt voor de picknick. Deze rijstsalade met komkommer, dille, walnoten en rozijnen gaat regelmatig met me mee naar het strand. Kommen, lepels, servetten, kinderen mee. Koele witte wijn, water, geld voor een ijsje toe. En gratis de zon in de zee zien zakken.

Voor 4 personen:

275 g basmatirijst

150 g walnoten

2 kleine komkommers

1 bosje dille

3 cm verse gemberwortel, geraspt op een fijne rasp

1 teentje knoflook

1 eetlepel rodewijnazijn

1 eetlepel Japanse sojasaus

3 eetlepels olijfolie

75 g blanke rozijnen

Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Laat de gare rijst zo snel mogelijk afkoelen (bijvoorbeeld door hem uit te spreiden over een platte schaal). Rooster de walnoten al omschuddend in een koekenpan tot ze gaan geuren. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Halveer de komkommers en schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommers in kleine blokjes. Hak de dille fijn. Schil de gemberwortel en rasp hem op een fijne rasp. Rasp ook het knoflookteentje. Klop een dressing van de geraspte gember, knoflook, azijn, sojasaus, olijfolie en zout en peper naar smaak. Meng de komkommer, dille, walnoten, rozijnen en dressing door de salade.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil