Springruiters vallen tegen

Nederland werd gisteren gedeeld vijfde in de landenwedstrijd springen.

„We hebben er het maximale uitgehaald.”

Hoeveel tegenslag kan een mens verdragen? Veel, weet Rob Ehrens uit ervaring. De bondscoach van de Nederlandse springruiters kreeg de afgelopen maanden de ene na de andere tegenslag te verduren. Maar half juli presenteerde hij met veel optimisme zijn selectie voor de Olympische Spelen in Hongkong. „We gaan voor goud”, klonk het uit de mond van de Limburger.

In de aanloop naar de Spelen zag het er niet naar uit dat Marc Houtzager en Angelique Hoorn hun land in China zouden vertegenwoordigen. Houtzager heeft een sterk seizoen achter de rug met de vierde plaats in Aken, de vijfde plaats in Rotterdam en de tweede plaats op het NK. En tweevoudig nationaal kampioen Hoorn was de afgelopen maanden een vaste waarde in landenwedstrijden. Maar hun prestaties vallen in het niet bij die van hun beroemde collega’s Jeroen Dubbeldam en Albert Zoer.

En toch vlogen Hoorn en Houtzager op 3 augustus naar Hongkong met hun olympische teamgenoten Gerco Schröder, Vincent Voorn en Leon Thijssen (reserve). De debutanten dankten hun uitverkiezing aan de rampspoed waarmee Zoer en Dubbeldam te maken kregen. De eerste brak begin juli zijn been en was niet tijdig hersteld voor de Spelen. Dubbeldam was net bijgekomen van een beenbreuk toen zijn paard Up and Down geblesseerd raakte.

Concurrent Duitsland moet een zucht van verlichting hebben geslaakt over zo veel onheil bij de regerend Europees en wereldkampioen. Want weliswaar heeft Nederland met Schröder en Voorn twee ervaren ruiters in huis. Maar de Duitse routiniers Ludger Beerbaum en Meredith Michaels-Beerbaum zouden de mindere ritten van de Nederlandse debutanten Hoorn en Houtzager dik compenseren, zo was de gedachte.

Het liep anders. Nederland en Duitsland moesten het gisteren doen met de gedeelde vijfde plaats, na tegenvallende optredens van de vedetten. Noorwegen werd verrassend derde. En de Verenigde Staten gingen na een jump-off tegen Canada met het goud aan de haal.

De beste ruiters bij Nederland? Hoorn en Houtzager. Zij plaatsten zich samen met Schröder voor de individuele finale. „We hebben er het maximale uitgehaald”, vond Ehrens.

    • Danielle Pinedo