Soldaten geruild in Georgië

Russian soldiers carry a wounded pilot to a helicopter after a prisoner exchange with Georgia near Kaspi, on the road from Tbilisi to Gori on August 19, 2008. REUTERS/Adrees Latif (GEORGIA) Russian soldiers carry a wounded pilot to a helicopter after a prisoner exchange with Georgia near Kaspi, on the road from Tbilisi to Gori on August 19, 2008. REUTERS/Adrees Latif (GEORGIA)
Russian soldiers carry a wounded pilot to a helicopter after a prisoner exchange with Georgia near Kaspi, on the road from Tbilisi to Gori on August 19, 2008. REUTERS/Adrees Latif (GEORGIA) Russian soldiers carry a wounded pilot to a helicopter after a prisoner exchange with Georgia near Kaspi, on the road from Tbilisi to Gori on August 19, 2008. REUTERS/Adrees Latif (GEORGIA) REUTERS

Rusland en Georgië hebben vandaag met helikopters vijftien Georgische en vijf Russische krijgsgevangenen geruild in het door de Russen gecontroleerde dorp Igoeti, vijftig kilometer van de hoofdstad Tbilisi. Volgens het hoofd van de Georgische veiligheidsraad heeft het Russische leger nu geen excuus meer om aanwezig te blijven in Igoeti of op enige andere plek langs de snelweg die van het oosten naar het westen van Georgië loopt.

Westerse verslaggevers ter plaatse melden dat van de beloofde terugtrekking door Rusland nog niets te merken is. Volgens persbureau AP is er juist sprake van troepenbeweging de andere kant op, in de richting van Tbilisi. Het Russische leger op zijn beurt verklaarde vanochtend dat de Georgische militairen zich niet terugtrekken volgens plan.

De Russische generaal Nogovitsyn, adjunct-stafchef, benadrukte gisteren dat er een „subtiel” verschil is tussen „terugtrekking en terugtocht”. Volgens Nogovitsyn zullen de Russische troepen zich terugtrekken in de richting van Zuid-Ossetië in een in 1999 vastgestelde veiligheidszone die zich vanuit Zuid-Ossetië nog zeven kilometer uitstrekt op Georgisch territorium. De Franse president Nicolas Sarkozy, onder wiens bemiddeling het staakt-het-vuren tussen beide landen tot stand is gekomen, heeft gezegd dat Russische vredestroepen in Georgië mogen patrouilleren tot een internationale macht deze aflost, maar uitsluitend in de „directe nabijheid” van Zuid-Ossetië.

De Russische veiligheidsdienst FSB beschuldigde Georgië er vanochtend van terroristische aanslagen te hebben voorbereid in Rusland na het uitbreken van de oorlog. „Essentiële infrastructuur” in Rusland krijgt extra beveiliging.

De VN willen 40 miljoen euro aan hulp voor de naar schatting 158.000 mensen die door het conflict ontheemd zijn geraakt. Er is met name behoefte aan medicijnen, voeding, tijdelijk onderdak en producten om de hygiëne te verbeteren. (AP, AFP, Reuters)

Fotoserie gevangenenruil op nrc.nl/georgie