Rice: Rusland speelt ‘zeer gevaarlijk spel’

Rusland speelt een „zeer gevaarlijk spel” met de VS en zijn bondgenoten en de NAVO zal niet toestaan dat Moskou wint in Georgië, Europa destabiliseert, of een nieuw ijzeren gordijn optrekt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, gisteren gezegd aan de vooravond van een NAVO-vergadering. Vandaag vindt in Brussel een speciale bijeenkomst plaats van het atlantische bondgenootschap over het Kaukasus-conflict.

De Franse president Sarkozy heeft zijn Russische ambtsgenoot Medvedev gewaarschuwd voor „ernstige consequenties” voor de Russische relatie met de Europese Unie, als Moskou zich niet aan het afgesproken bestand in Georgië houdt.

Medvedev beloofde zondag in een telefoongesprek met Sarkozy maandagmiddag te zullen beginnen de Russische troepen terug te trekken van Georgisch grondgebied. Maar waarnemers zagen gisteren aan het einde van de middag nog geen beweging en volgens de Georgische autoriteiten trokken Russische troepen juist verder Georgië binnen. Volgens het Pentagon hebben de Russen bovendien een installatie in Zuid-Ossetië geplaatst, die raketten kan afschieten die Tbilisi kunnen bereiken.

President Kokoity van Zuid-Ossetië verklaarde gisteren dat hij geen internationale waarnemers meer zal toelaten tot de regio en Rusland zal vragen om een permanente militaire basis. Kokoity ontsloeg bovendien zijn regering en kondigde de noodtoestand af.

Het Rode Kruis heeft een dringende oproep gedaan aan Rusland om toegang te verlenen tot Zuid-Ossetië. Russische militairen beheersen de toegang tot de regio. Volgens de Verenigde Naties zijn circa 158.000 mensen door het conflict ontheemd geraakt. De Georgische president Michail Saakasjvili riep Moskou gisteren voor het eerst op tot „discussies over toekomstige onderhandelingen” over de relaties tussen beide landen. Vrijdag nog noemde hij de Russen „21ste eeuwse barbaren”. (AP, Reuters, AFP)