Red je relatie, neem er een partner bij

Waarom is in Nederland het bigame of polygame huwelijk eigenlijk verboden?

Meer ruimte voor meervoudige liefde zal leiden tot minder scheidingen.

Volgens de Australische theoloog Bill Muehlenberg is het een kwestie van tijd. Op zijn blog CultureWatch schrijft hij dat polygame huwelijken een logische vervolgstap zijn in een ontwikkeling die is begonnen in de jaren zestig en op dit moment lijkt door te zetten. Polyamorie – de moderne naam voor polygamie – is bezig aan een wereldwijde opmars.

Het Amerikaanse Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction heeft inmiddels een omvangrijke collectie met polyamoriedocumentatie opgebouwd. Ook trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelde in weekblad Carp de terugkeer van de polygamie: „We verwachten te veel van onze partner. Geen wonder dat er zoveel huwelijken op de klippen lopen. Bovendien worden we straks allemaal 120 jaar, waardoor we honderd jaar met dezelfde partner zitten opgescheept. Het kan niet anders of we gaan ons stierlijk vervelen. Over tien jaar pakken we het slimmer aan. Dan nemen we een getatoeëerde bouwvakker voor de seks, een vent in krijtstreep voor de economische zekerheid en een leuke nicht om mee te gaan shoppen.”

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met liefdesgevoelens voor meer dan één persoon. Met de monogamie als enige norm is dit veelal onbespreekbaar. Stiekem vreemdgaan vindt daarom op grote schaal plaats.

Polyamorie kan voor mensen een alternatief zijn voor scheiding. Mijn eigen huwelijk werd erdoor gered. Als schrijfster van een boek over polyamorie ontmoet ik regelmatig mensen die met zijn drieën samenwonen of dat van plan zijn te gaan doen. Soms hebben ze al kinderen. Soms is een kindje onderweg.

Zij regelen met een notaris via samenlevingscontract en testament de nalatenschap en voogdij. Inmiddels bieden een pastortheoloog en een echte BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) hun diensten aan als voorganger bij een liefdesviering of trouwceremonie tussen meer dan twee mensen. Combineer de notaris met trouwjurk, trouwpak en liefdesviering – en je hebt een polyhuwelijk. Victor de Bruijn uit Roosendaal haalde er met zijn twee bruiden in 2005 zelfs CNN mee. Maar het kost veel uitzoekwerk, je bent afhankelijk van een bereidwillige notaris, en je kunt het nooit zo goed, gemakkelijk en goedkoop regelen als via een wettelijk huwelijk.

In de huidige politieke discussie gaan er stemmen op om polygame huwelijken hard aan te pakken, omdat ze in Nederland wettelijk verboden en strafbaar zijn. Bovendien wordt het polygame huwelijk gelijkgesteld met schijnhuwelijken en vrouwenonderdrukking. Maar vrouwenonderdrukking komt voor in monogame én in polygame huwelijken. Ook schijnhuwelijken bestaan, onafhankelijk van monogamie of polygamie. Er zijn dus drie verschillende discussies: hoe om te gaan met schijnhuwelijken, hoe om te gaan met vrouwenonderdrukking en hoe om te gaan met het polygame huwelijk.

Met drie volwassenen een huishouding delen biedt economische voordelen. Meer samenwonende trio’s betekent minder woningnood en lagere energiekosten. Meer ruimte voor meervoudige liefde zal leiden tot minder scheidingen. Waarom zou een overheid dat willen verbieden?

Met het homohuwelijk was Nederland wereldwijd koploper. Daar kunnen we trots op zijn. Laat de politici nu opnieuw het goede voorbeeld geven, en zich bezighouden met de invoering van het polygame huwelijk. Zodat de rechten van de betrokken mannen, vrouwen en kinderen – onafhankelijk van hun geloofsovertuiging – goed worden geregeld. Dat is de taak van de overheid.

Ageeth Veenemans is getrouwd en moeder van drie kinderen. Daarnaast heeft ze een tweede, vaste liefdesrelatie. Ze is auteur van het boek ‘Ik hou van twee mannen. Polyamorie, liefhebben zonder grenzen.’

    • Ageeth Veenemans