Pulp en pruimen

Voor circa 2 jampotten:300 gram aalbessenpulp (zie recept van gisteren)16 puntige paarsblauwe pruimen (Turkse winkels)170-200 gram suiker6 eetlepels rode wijn

Na extractie van het sap van 1 kg aalbessen (zie recept ‘andere aalbessengelei’ van gisteren) dat werd gebruikt voor het maken van gelei, worden de resterende en uitgelekte aalbessen gepureerd in een roerzeef met fijne schijf. Het lobbige bessenpulp wordt opgevangen en gebruikt om samen met wat paarsblauwe pruimen en een scheut rode wijn een smaakrijke jam te koken. Zo wordt vrijwel alles van de aalbessen benut, op de pitjes en droge schilletjes na.

Bereiding: Ontpit de pruimen; er moet circa 300 gram vruchtvlees zijn verkregen. Snijd het vruchtvlees van de pruimen in stukjes. Doe de suiker in een pan, bevochtig de suiker met de wijn en breng dit al roerend aan de kook tot de suiker is gesmolten. Laat de suikersiroop doorkoken tot er luchtbellen aan het oppervlak komen ter grootte van een eurocent.

Doe de pruimen erbij en kook ze op een hoog vuur al roerend 3 minuten mee. Voeg het bessenpulp toe en laat het vruchtenmengsel onder regelmatig roeren nog 6-7 minuten doorkoken, of tot de jam traag van de lepel loopt. Doe de jam over in met water uitgekookte jampotten (deksel mee koken), sluit de potten en zet ze 10 minuten op hun kop om eventuele bacteriën op het deksel te doden. Zet de potten weer rechtop, laat ze afkoelen en plak er een etiket op met vermelding van de vruchtensoorten en de datum.

FLORINE BOUCHER

Morgen: volwassen kindertoetje

    • Florine Boucher