Premier Oekraïne van hoogverraad beschuldigd

De Oekraïense premier Joelia Timosjenko is gisteren beschuldigd van hoogverraad door de staf van president Viktor Joesjtsjenko. Volgens een verklaring op de presidentiële website vermijdt zij alle kritiek op Rusland na de gewelddadigheden in Georgië, in de hoop met steun van Moskou president te worden bij de verkiezingen in Oekraïne, eind 2009 of begin 2010.

Aan het Openbaar Ministerie zijn volgens de verklaring bewijzen overhandigd van Timosjenko’s „systematische werk voor de belangen van Russische kant”. Timosjenko heeft nog niet gereageerd; zij is met vakantie.

President Joesjtsjenko is een van de leiders uit voormalige Sovjetrepublieken die vorige week in een steunbetuiging aan Georgië in Tbilisi hand in hand met elkaar op de foto gingen. Joesjtsjenko kwam in 2004 aan de macht na de Oranjerevolutie, waarbij de door Moskou gesteunde kandidaat Viktor Janoekovitsj het onderspit delfde.

Net als zijn Georgische ambtgenoot zocht Joesjtsjenko toenadering tot de NAVO en de EU. Hoewel de president harde mondelinge kritiek op de Russen heeft vermeden, haalde hij zich vorige week de woede van Moskou op de hals door de bewegingsruimte te beperken van de Russische Zwarte Zeevloot, die een basis heeft in het Oekraïense Sebastopol.

Premier Timosjenko was een bondgenoot van Joesjtsjenko tijdens de Oranjerevolutie en werd daarna zijn eerste premier. Na een ruzie werd zij ontslagen. Inmiddels is zij opnieuw premier en nog steeds populair onder de bevolking. Haar Blok Joelia koos niet openlijk partij in het conflict in Georgië en riep alleen op tot een einde aan de vijandelijkheden.

„De leiders van Rusland overwegen serieus om [..] Timosjenko te steunen in de presidentiële campagne zodra zij aan de voorwaarde voldoet van een passieve houding in het conflict met Georgië”, aldus presidentieel woordvoerder Andriy Kyslynski. Hij meldt bewijs te hebben dat het hoofdkwartier voor Timosjenko’s verkiezingscampagne in Moskou staat. Campagneleider zou Viktor Medvedtsjoek zijn, chef-staf van de vorige Oekraïense president en de man achter de campagne van de pro-Russische kandidaat Janoekovitsj in 2004. „Het publiek heeft het recht te weten hoe ver politici over de grens gaan die loopt tussen politieke strijd en verraad van het nationale belang”, schrijft Kyslynski.

Volgens peilingen zou Timosjenko als nu presidentsverkiezingen werden gehouden 24 procent van de stemmen krijgen, genoeg om te winnen. Joesjtsjenko staat op 7 procent. (BBC, Reuters, AFP)