Onderzoek naar reanimatiebeleid

Het nieuwe beleid van het Amersfoortse verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis om ouderen alleen te reanimeren als ze die wens expliciet hebben laten vastleggen, is tijdelijk opgeschort. Dat heeft de directeur van het tehuis, Hans Olgers, gisteren bekendgemaakt. De zorginstelling laat zich door de Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseren over het voorgenomen reanimatiebeleid. De inspectie onderzoekt of het beleid voldoet aan de zorgvuldigheidseisen en richtlijnen van de beroepsvereniging voor verpleeghuisartsen NVVA. Kamerleden van CDA en PvdA reageren geschokt op de werkwijze in het verzorgingshuis. Ans Willemse (PvdA): „Een ‘ja-mits’-systeem is prima, maar ‘nee-tenzij’ druist in tegen het uitgangspunt dat iedereen recht heeft op medische behandeling.” In de meeste Nederlandse verpleeghuizen is het beleid al ‘nee-tenzij’, maar in verzorgingstehuizen wonen mensen die geen verpleging nodig hebben. (NRC)