Miljoenenwinst August Busch IV

De topman van de Amerikaanse bierproducent Anheuser-Busch, August Busch IV, strijkt maximaal 81,7 miljoen euro op als de overname door de Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev doorgaat. Dat blijkt uit een document dat Anheuser-Busch heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

August Busch IV (1964) was aanvankelijk een van mensen die zich het felst verzette tegen overname door InBev. Maar hij ging in juli akkoord toen de Belgisch-Braziliaanse brouwer het bod verhoogde van 65 naar 70 dollar (van 40,88 naar 47,69 euro) per aandeel Anheuser-Busch. Niet alleen over de voorwaarden voor de overname van zijn bedrijf (geen sluiting van brouwerijen, behoud van het hoofdkantoor in St. Louis), maar ook over zijn persoonlijke positie blijkt ‘The Fourth’ uitstekend te hebben onderhandeld.

De achterachterkleinzoon van Anheuser-Busch-oprichter Adolphus Busch, die het bedrijf sinds december 2006 leidt, zal in het nieuwe Anheuser-Busch-InBev terugkeren als bestuurder, voor een periode van drie jaar. Daarnaast blijft de Amerikaan vijf jaar lang speciaal adviseur van het nieuwe bedrijf. Hij mag vrijblijvend zijn mening geven over nieuwe Anheuser-Busch-producten en adviseren over promotieactiviteiten en bijvoorbeeld de smaak van het Budweiser-bier.

Voor deze diensten ontvangt August Busch IV eenmalig 7 miljoen euro, plus tot eind 2013 een maandelijkse vergoeding van bijna 82.000 euro. Omdat hij het veld moet ruimen als topman ontvangt hij nog eens 9 miljoen euro bruto. Maar de grootste klapper maakt The Fourth doordat in de overeenkomst is opgenomen dat hij zijn uitstaande aandelenopties versneld mag uitoefenen. Dat kan hem een winst opleveren van 60,3 miljoen euro.