Hockey: mannen in halve finales

De Nederlandse hockeyers hebben bij de Olympische Spelen in Peking het eerste doel bereikt. De mannenploeg plaatste zich vandaag voor de halve finales. De formatie van bondscoach Roelant Oltmans won de groepswedstrijd tegen Pakistan met 4-2, na een ruststand van 0-1. Met twee treffers was Taeke Taekema opnieuw de gevierde man bij Nederland.

Het ongeslagen Nederland eindigde in groep B op dertien punten uit vijf duels. De ploeg verspeelde alleen tegen Australië twee punten (2-2). De halve finales zijn donderdag in het Olympic Green Hockey Stadium.

Nederland maakte in de eerste helft tegen Pakistan geen sterke indruk. De ploeg van Oltmans speelde zeker niet slecht, maar verzuimde opnieuw het technische overwicht uit te drukken in doelpunten. Nederland kampt sinds het begin van het olympisch toernooi met een te laag rendement van de aanval. In de eerste vier groepswedstrijden maakte het elftal slechts drie velddoelpunten. De andere negen treffers vielen uit strafcorners, met Taekema als onbetwiste topschutter.

Ook tegen het zeer offensieve Pakistan, dat niets meer te winnen of te verliezen had, maakte Nederland het zichzelf onnodig moeilijk. Rob Reckers (lat), Laurence Docherty (paal) en Teun de Nooijer (keeper) kwamen in kansrijke posities niet tot scoren. Dat deed Muhammad Imran in de 29ste minuut wel uit de eerste Pakistaanse strafcorner, 0-1.

De voorsprong voor de nummer zeven van de wereldranglijst was niet eens onverdiend. Pakistan kwam voor de rust vaker dan Nederland in de aanvalscirkel. Doelman Guus Vogels, bezig aan een sterk toernooi, vond één tegentreffer in de eerste helft genoeg.

Taekema kon in de eerste helft zijn ploeg niet stimuleren met een treffer uit een strafcorner. Het kanon van Nederland liet drie korte hoekslagen onbenut. Mede daardoor dook Oltmans na het rustsignaal met een onbehaaglijk gevoel de catacomben in.

Na de rust was Nederland beter bij de les. Het was eerst Matthijs Brouwer, die na goed voorbereidend werk van De Nooijer de gelijkmaker verzorgde: 1-1. Kort daarna knalde ook Taekema raak uit zijn vierde (2-1) en vijfde strafcorner (3-1) en bracht zijn totaal op tien. Met treffers van Adnan Maqsood (3-2) en Jeroen Hertzberger (4-2) kreeg het duel een enerverend slot.

De Nederlandse hockeysters spelen morgen de halve finale, tegen Argentinië. (ANP)