Hengelo begint met oogst van hennep

In Hengelo (Gelderland) is gisteren begonnen met de oogst van hennep voor de vervaardiging van spijkerbroeken door de Duitse broekenfabrikant Gardeur. Het gaat om hennep waar geen werkzame stof (THC) in zit. „Als je hier high van wilt worden, moet je er een hele vrachtwagenlading van oproken”, aldus woordvoerder Erik Toussaint van de Wageningen Universiteit (WU).

De hennep is verbouwd in opdracht van diverse kennisinstellingen en bedrijven in Nederland en Duitsland, waaronder de Wageningen Universiteit. Het project kwam tot stand met subsidie van de Europese Unie.

De universiteit is twintig jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van hennep als akkerbouwgewas. „In die tijd ging het heel slecht in de akkerbouw en zochten we nieuwe mogelijkheden”, aldus de woordvoerder.

Het voordeel van hennep boven katoen is dat het verbouwen en verwerken milieuvriendelijker is, zegt Toussaint. Voor het productieproces van hennep is per kilo duizend liter water nodig, voor een kilo katoen 25.000 liter. Verder heeft het gewas nauwelijks last van ziekten en plagen, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Ook heeft hennep niet veel mest nodig.

Wageningen Universiteit ziet op termijn goede mogelijkheden voor vervaardiging van textiel uit hennep. De spijkerbroeken liggen waarschijnlijk over een jaar in de winkel. „Er bestaan al wel spijkerbroeken van hennep, maar dit is de eerste keer dat hennep op deze schaal wordt verbouwd en verwerkt”, aldus de woordvoerder.

In totaal wordt dit jaar in Nederland en Duitsland negen hectare hennep geoogst. De bedoeling is dat volgend jaar honderd hectare worden verbouwd. Het gaat om het speciaal gekweekt ras Chamaeleon. Op dit moment bouwt het bedrijf Stextile in het Gelderse Laren aan een vat waarmee 150 kilo hennepvezels geschikt kan worden gemaakt voor de verwerking door weverijen. Daar is een „stoomexplosie” voor nodig.

Een spijkerbroek van hennep voelt overigens net zo aan als een „normale” spijkerbroek, zegt Toussaint.