Harde kritiek van NAVO op actie Rusland

De NAVO is het vanmiddag eens geworden over een veroordeling van Rusland, dat zijn troepen volgens Georgië nog niet heeft teruggetrokken. Het bondgenootschap zal noodhulp verlenen aan Georgië.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei vanmiddag dat de NAVO zal verklaren dat Rusland met zijn militaire actie in Georgië het internationaal recht heeft geschonden.

Ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen, die vandaag bijeen waren in Brussel, besloten dat de alliantie zo snel mogelijk een rampenteam naar Georgië zal sturen. Ook zal de NAVO meer geheime informatie met Georgië gaan delen.

Vanmorgen verweet Georgië Rusland dat het nog geen werk maakt van de terugtrekking van zijn troepen. De Russische president Medvedev beloofde zondag dat de terugtrekking gisteren zou beginnen. Rusland verweet Georgië juist zich niet aan het bestand te houden. Wel wisselden beide landen gevangenen uit in een dorp nabij Tbilisi. Het zou gaan om vijftien Georgiërs en vijf Russen.

Aan het begin van de middag, bij het sluiten van deze editie, hadden de NAVO-ministers nog geen overeenstemming bereikt over de precieze tekst van een verklaring over het Russische optreden.

De VS, Groot-Brittannië en Oost-Europese landen vinden dat de NAVO zou moeten ophouden met het gereguleerde overleg met Rusland, de zogenoemde NAVO-Ruslandraad. Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland vinden dat de NAVO in gesprek moet blijven met Rusland. Volgens de VS kan dat ook wel via andere kanalen dan het NAVO-overleg.

Het bondgenootschap was het er vanochtend wel over eens dat er nu sprake is van een geheel nieuwe situatie in de verhouding met Rusland. Vooral de Fransen waren bereid om verder te gaan in hun veroordeling van de Russen dan de afgelopen dagen, uit onvrede over het uitblijven van een Russische terugtrekking. De Amerikaanse minister Rice zei dat Rusland ,,zeer gevaarlijk spel speelt” met de NAVO.

Moskou ging vanochtend akkoord met een bescheiden uitbreiding van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Twintig waarnemers zullen naar Georgië gaan om toezicht te houden op het staakt-het-vuren.

Omsingelingscomplex: pagina 5