Fortis-top ‘smeekte’ Kroes om uitstel

Bank en verzekeraar Fortis verwijt EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging) dat de bank honderden miljoenen euro’s heeft verloren op de gedwongen verkoop van een deel van ABN Amro. Dit zei Maurice Lippens, president-commissaris van Fortis, gisteren tijdens een informatieve bijeenkomst voor aandeelhouders in Amsterdam.

Kroes dwong Fortis eind vorig jaar om enkele onderdelen van ABN Amro te verkopen. Als dit niet vóór 3 juli van dit jaar zou gebeuren, zou Brussel geen groen licht voor de overname geven. Lippens zei gisteren Kroes te hebben „gesmeekt” om uitstel van die deadline, omdat Fortis zag aankomen dat het geen goede prijs zou krijgen voor de ABN-onderdelen.

De portefeuille, met onder meer een aantal zakelijke bankkantoren, ging op 2 juli voor 709 miljoen euro naar Deutsche Bank. Deze onderdelen werden hiermee 300 miljoen onder de boekwaarde verkocht. Fortis verwacht in het derde kwartaal nog eens 900 miljoen euro verlies te moeten nemen, omdat het de risico’s van de afgestoten activiteiten voor een periode moet blijven dragen.

„Misschien zouden we de Europese Commissie voor de rechtbank moeten slepen”, stelde Lippens voor na vragen van aandeelhouders over de lage verkoopprijs. „We hebben gesmeekt, we hebben alles gedaan, maar het antwoord was ‘nee’. Het was nog erger. We kregen te horen dat als de deadline van 3 juli niet gehaald zou worden, we het integratieproces van ABN Amro moesten stoppen.”

De Commissie kon vanmorgen niet bevestigen dat Fortis om uitstel heeft gevraagd.

Fortis: pagina 11