Film van de dag

Vijf criminelen ontmoeten elkaar in een line-up en beramen ‘de grote slag’ (The usual suspects). scene uit de film The Usual Suspects (1995) FOTO: MGM MGM

The Usual Suspects. ‘Round-up the usual suspects’ is de beroemde oneliner uit de klassieker Casablanca (1941), waarnaar de ingenieuze misdaadfilm van Bryan Singer en scenarist Christopher McQuarrie verwijst. Op hun beurt maakten zij een moderne klassieker, een film met een legendarisch einde dat vooral niet verklapt mag worden. Het is ook de film die van Kevin Spacey een ster maakte. The Usual SusPects gaat over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen die gezamenlijk in voorarrest zitten en terechtkomen in een line-up. Daar komen ze op het idee om met z’n allen een grote slag te slaan. Hun opdrachtgever is ene Keyser Soze, een gevreesd man die we nooit te zien krijgen, maar wiens aanwezigheid over de hele film hangt. Hij is de gerespecteerde crimineel, wiens mysterieuze naam al goed is voor sidderingen bij de vijf boeven. (Bryan Singer, 1995, VS), RTL 7, 20.30-22.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg