Duurzame windeieren

Shellbaas Jeroen van der Veer zei begin deze maand in Nova dat het „geen zin heeft” om veel te investeren in duurzame energie, omdat dat nog „te duur is”. Zou er zoiets bestaan als een Nobelprijs voor Cirkelredeneringen, dan had het comité in Oslo van mij de champagne mogen ontkurken.

We have a winner.

Het is natuurlijk andersom: alternatieve energie is nog te duur, doordat er véél te weinig in geïnvesteerd wordt. Vergelijk de zonnepanelen van nu maar met de computers van vroeger. De eerste IBM PC – 4 megahertz, 64 kb geheugen en een floppy als harde schijf – kostte drieduizend dollar schoon aan de haak. Rendabel? In de verste verte niet. Toch werd er een vermogen tegenaan gegooid om het aan de man te brengen. Je moet er niet aan denken dat visionair Jeroen van der Veer destijds topman bij IBM was geweest.

Dan was ik hier nu met ponskaarten in de weer.

Bovendien, wat betekent ‘te duur’ nog als je net in één kwartaal 8,6 miljard dollar nettowinst hebt opgestreken? „We investeren meer dan we verdienen”, proest Van der Veer. Ja, 36 miljard per jaar in nieuwe olie- en gasvelden: honderd keer meer dan in alternatieve bronnen. De toezegging om 1,2 miljard te steken in ’s werelds grootste windmolenpark bij het Engelse Kent, werd begin mei nog ingetrokken om te kunnen boren in Canada.

Niet dat Shell alléén in fossiele brandstoffen investeert. Ben je mal. Van 1989 tot 2002 was de oliegigant ook prominent lid van de Global Climate Coalition, een groep multinationals die campagnes financierde om klimaatverandering tegen te spreken en ‘contributies’ betaalde aan politici om CO2-beperkende wetgeving tegen te gaan.

Zijn windeieren ook duurzaam?

En het ergste is nog wel: we hadden al lang olievrij kunnen zijn. Technisch gezien kunnen wind- en zonne-energie al ruimschoots in onze totale energiebehoefte voorzien. Misschien wordt het tijd om, in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar zich toevállig ook het hoofdkwartier van Shell bevindt, eens te praten over mensenplichten. Want dat onze Koninklijke Schelp zich schuldig maakt aan aperte mensenplichtenschending lijkt mij evident.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg