Chinezen huilen na aftocht van volksheld

Ruim 90.000 mensen hielden hun adem in. Vlak voor de start van de zesde serie van de eerste ronde 110 meter horden was het gisteren doodstil in het uitverkochte Vogelnest in Peking. Vier jaar hadden de Chinezen toegeleefd naar de eerste race van hun volksheld Liu Xiang. Maar die kwam slechts vijf passen in actie. Een blessure dwong hem tot opgeven.

Het drama voltrok zich na een valse start van Nederlander Marcel van der Westen. Liu kwam even in beweging, trok een pijnlijke grimas en uiteindelijk trok de atleet die China vier jaar geleden in extase bracht met zijn olympisch titel in Athene zijn startnummer af. Hij maakte rechtsomkeert, de bevolking in verbijstering achterlatend.

Terwijl Liu Xiang het stadion verliet bracht de Chinese televisiezender CCTV het nummer Dying in the Sun van de popgroep The Cranberries ten gehore. Commentator Dong Rina barstte in huilen uit.

„Ik heb nooit drugs gebruikt, maar je hebt een partij lsd nodig om dit zelf te kunnen voelen”, zei Van der Westen na de aftocht van China’s grootste sporter. Terwijl Van der Westen zich eenvoudig plaatste voor de kwartfinales, werd de huidige wereldkampioen achter de baan door een aantal artsen aan zijn gekwetste rechterbeen behandeld.

Op de tribune brak ontreddering uit. De mededeling van de speaker dat Liu niet meer van start zou gaan, kwam aan als een mokerslag.

Liu kende al een moeizame voorbereiding. In juni verloor hij zijn wereldrecord (12,88) aan de Cubaan Dayron Robles. Hij was fysiek niet in orde: door een achillespeesblessure was hij nagenoeg het hele seizoen nog niet in actie gekomen. China maakte zich grote zorgen, wekenlang besteedden de kranten pagina’s aan de fysieke malheur van Liu. Toegangskaartjes op de dag van Liu Xiangs optreden gingen van de hand voor 250 euro.

Luister naar ‘Dying in the Sun’ via nrcnext/links