Britse geheime dienst zoekt homoseksuelen

Homo’s en lesbiennes die openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen, zijn met ingang van deze week voor het eerst officieel welkom bij de Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5. Sterker nog, de directie van MI5 heeft de lobbygroep Stonewall, die zich inzet voor homoseksuelen, in de arm genomen om meer ‘gay’ medewerkers aan te trekken.

Homoseksualiteit is niets nieuws in de wereld van de inlichtingendiensten. Van veel beroemde spionnen, onder wie Anthony Blunt en de later naar de Sovjet-Unie overgelopen Guy Burgess, was bekend dat ze een voorkeur voor de eigen sekse hadden.

Tot dusverre werd echter aangenomen dat homoseksuele spionnen in bepaalde omstandigheden makkelijker vielen te chanteren. Daarom maakten openlijk homofiele kandidaten geen kans bij sollicitaties bij MI5 en MI6. Ook de buitenlandse dienst en de strijdkrachten weerden tot het begin van de jaren ’90 homoseksuele mannen en vrouwen zo veel mogelijk uit gevoelige functies.

MI5, dat de laatste jaren na een reeks terroristische aanslagen in eigen land fors uitbreidt, is kennelijk tot de conclusie gekomen dat de tijden zijn veranderd. Meespeelt mogelijk dat MI5 zich realiseert dat de organisatie veel capabele mensen dreigt mis te lopen. Zakenbanken en andere particuliere werkgevers waren al eerder overgeschakeld op de actieve werving van homoseksuelen.

Tot voor enkele jaren verliep de rekrutering voor de inlichtingendiensten discreet, vaak via hoogleraren in Oxford en Cambridge die geschikte kandidaten met zachte hand richting MI5 en MI6 duwden. Tegenwoordig adverteren de inlichtingendiensten zelfs in de kranten.