Bossa nova `opa` Caymmi overleden

Amsterdam, 19 aug. In Copacabana (Rio de Janeiro) is zaterdag de 94-jarige Dorival Caymmi, bekend als de opa van de bossa nova, overleden. Vele van zijn composities behoren tot de klassiekers van de Braziliaanse populaire muziek, zoals samba`s als O Samba Da Minha Terra en ballades over de onverschrokken vissers van zijn geboortestreek Bahia, als Promessa de Pescador and O Vento . In de jaren dertig had Carmen Miranda een hit met O Que e Que a Baiana Tem? (”Wat o wat is het, wat Bahiaanse vrouwen hebben?”) Zijn lied Das Rosas (And Roses and Roses) werd opgenomen door Andy Williams, Perry Como en Astrud Gilberto. De eretitel `opa van de bossa nova` kreeg hij doordat bossa nova pionier João Gilberto veel van Caymmi`s composities opnam. Ook Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso en Gilberto Gil werden door hem beïnvloed. Caymmi werd op 30 april 1914 geboren in Bahia, als zoon van een Italiaanse immigrant en een Afro-Braziliaanse.