Baanrenster Kanis mist brons, weer goud Britten

Perez (links) en Curuchet: goud bij de koppelkoers. Foto AFP Track cyclists Walter Fernando Perez (L) and Juan Esteban Curuchet of Argentina celebrate after winning the 2008 Beijing Olympic Games men's madison final at the Laoshan Velodrome in Beijing on August 19, 2008. AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI AFP

De Nederlandse baanwielrenster Willy Kanis heeft vanmiddag naast een bronzen medaille gegrepen op de sprint. De Britse Victoria Pendleton veroverde de olympische titel op het velodrome in Peking. In totaal wonnen baanrenners uit Groot-Brittannië al zes gouden medailles in Peking. Als enige uit de Nederlandse ploeg won Marianne Vos een medaille op de Spelen; gisteren behaalde ze de olympische titel op de puntenkoers.

Vanochtend in de halve finale werd Kanis in twee heats uitgeschakeld door Pendleton. Kanis moest het in de strijd om het brons opnemen tegen de Chinese Shuang Guo. De Aziatische won in drie heats de halve finale van de Australische Anna Meares, maar Shuang Guo werd gediskwalificeerd omdat ze haar opponent uit de sprintersbaan duwde. In twee heats was de Chinese sneller dan Kanis. In de eerste heat was ze kansloos, in de tweede heat ging ze nog als eerste de laatste bocht in, maar de Chinese reed haar nog relatief ver voor de finish voorbij.

Yvonne Hijgenaar besloot het olympische sprinttoernooi vandaag op de elfde plaats. De Nederlandse wielrenster reed met drie andere rensters op de baan in Peking om de plekken negen tot en met twaalf. Hijgenaar finishte in de race als derde.

Peter Schep en Jens Mouris konden geen rol van betekenis kunnen spelen op de olympische koppelkoers. Het Nederlandse duo eindigde op de baan in Peking op de gedeelde achtste plaats met zes punten en een ronde achterstand op de eerste drie. De Argentijnse renners Juan Esteban Curuchet en Walter Fernando Perez veroverden verrassend het goud. De Spanjaarden Joan Llaneras en Antonio Tauler eindigden als tweede voor de Russen Mikhail Ignatjev en Alexei Markov.

Theo Bos eindigde vanmiddag op de zevende plaats op de sprint; de Fransman Kevin Sireau (vijfde) en de Nederlander Teun Mulder (zesde) eindigden vandaag voor hem. Nadat hij gisteren in de kwartfinale tweemaal verloor van de Fransman Mickael Bourgain maakte Bos geen kans meer op een olympische medaille. Dat is nu al een van de grootste teleurstellingen op de Spelen voor de Nederlandse ploeg. „Hij reed slecht, ik nog slechter. Het was helemaal niks”, reageerde Bos gisteren na zijn verloren rit. „Wat de concurrenten van mij denken? Die lachen zich rot. Ik ga in ieder geval mijn bloed laten testen. Misschien heb ik een virus. Ik weet het niet. Ik ken zo’n situatie ook niet. Ik heb nooit wat, alles gaat bij mij altijd super. Mijn lichaam laat me normaal nooit in de steek. Over tien jaar weet ik misschien wat ik nu verkeerd heb gedaan. Dan heb je meer kennis. Ik ben ervan overtuigd dat ik net zo veel talent heb als Chris Hoy. Die Britten doen iets heel goed, maar ik weet niet wat.”

Lang beheerste Bos de sprint. Hij werd tweede bij de Spelen in Athene, en behaalde drie wereldtitels in vier jaar. „Maar het was hier in Peking vorig jaar december dat ik voor het laatst iedereen mijn wil oplegde.”