Alsof Van Bommel nooit is weggeweest

Bondscoach Bert van Marwijk en schoonzoon Mark van Bommel geven Rusland-Nederland morgen een extra dimensie. De eerste debuteert, de tweede viert zijn rentree.

Mark van Bommel is terug bij het Nederlands elftal en doet of hij nooit is weggeweest. Maar aanvoerder worden van Oranje, dat gaat de schoonzoon van bondscoach Bert van Marwijk toch wat ver. Na een afwezigheid van twee jaar zou het niet logisch zijn Edwin van der Sar in deze rol op te volgen, zei de middenvelder van Bayern München gisteren na de training van het Nederlands elftal bij de Arena voor het vertrek naar Moskou.

In de Russische hoofdstad speelt Oranje morgenavond een oefenwedstrijd tegen het Rusland van Guus Hiddink, de reprise van de kwartfinale op het recente Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk.

Van Bommel doet of het de normaalste zaak van de wereld is dat hij nu traint onder de opa van zijn kinderen en dat hij die man plotseling in gezelschap niet meer bij zijn voornaam kan noemen, maar moet aanspreken met „trainer”. Van Bommel: „Het schijnt allemaal heel pikant te zijn, maar bij Fortuna was hij eveneens mijn trainer en dat ging toen ook goed. Ik kan die zaken echt wel scheiden.”

De oud-PSV’er vindt het vanzelfsprekend dat hij zich nu weer beschikbaar heeft gesteld. Hij wilde immers alleen niet meer onder Marco van Basten in het Oranjeshirt spelen. Er is altijd sprake van geweest dat hij weer oproepbaar zou zijn als er een andere bondscoach kwam. Toevallig werd dat zijn schoonvader. Maar iedere andere bondscoach had hem ook gebeld, vermoedt Van Bommel. Hij constateerde na één training al dat de overige internationals blij waren met zijn terugkeer.

Van Basten heeft de inbreng van Van Bommel nooit gewaardeerd. In zijn laatste jaar bij PSV was de Limburger speler van het jaar, maar werd hij gewisseld in het WK-kwalificatieduel met Roemenië (juni 2005). Hij zou de aanvallend ingestelde 37-jarige Roemeen Dorinel Munteanu niet goed hebben afgestopt.

Vervolgens zette de huidige trainer van Ajax een streep door zijn naam voor de interland tegen Finland die daarop volgde. „Je selecteert mensen en er vallen mensen af”, zei Van Basten droogjes. „Dat het nu toevallig om de speler van het jaar gaat, geeft misschien wat deining.”

Eenmaal in dienst van FC Barcelona, kwam Van Bommel niet meteen weer in aanmerking voor Oranje. Van Basten constateerde bij hem een tekort aan „gezonde agressiviteit en wedstrijdmentaliteit”.

Toch zou Van Bommel, die met Barça in 2006 de Champions League won, meegaan naar het wereldkampioenschap in Duitsland. Hij groeide uit tot basisspeler en deed ook mee in de achtste finale tegen Portugal waarin het Nederlands elftal na een 1-0 nederlaag werd uitgeschakeld. Van Bommel zette in die veldslag, die ontaardde in een festival van rode en gele kaarten, al vroeg de toon met een overtreding waarvoor hij een gele kaart kreeg. Sindsdien kwam Van Bommel niet meer voor Oranje uit.

Na het WK schrapte Van Basten de naam van Van Bommel weer van zijn lijst. Hij verweet hem opnieuw in de omschakelmomenten van aanvallen naar verdediging niet scherp genoeg te zijn. In oktober 2006 wilde Van Basten Van Bommel, die inmiddels bij Bayern München in dienst was, weer terughalen, maar toen deelde de mondige voetbalprof de bondscoach mee niet meer onder hem te willen spelen.

Onder de hoede van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk zal Van Bommel aanzienlijk meer vertrouwen genieten. Momenteel is hij de eerste buitenlandse aanvoerder bij Bayern München in de 108-jarige historie van de club. Van Bommel speelt bij de Duitse kampioen rechts op het middenveld. In Oranje wordt hij op die flank ongetwijfeld een van de twee controlerende spelers. Zij moeten nota bene juist sterk zijn in de omschakeling.

Overigens was Nigel de Jong in de verloren wedstrijd tegen Rusland op het Europees kampioenschap (1-3) als rechtermiddenvelder een van de weinige Nederlandse spelers die goed uit de verf kwam. Maar Van Bommel zal bij zijn rentree niet moeilijk doen. Hij is ook bereid op links te spelen, zegt hij coöperatief.

    • Erik Oudshoorn