AD: `Telegraaf steelt ons regionieuws voor online nieuwsbrief`

Rotterdam. AD Nieuwsmedia, uitgever van het AD, begint een juridische procedure tegen De Telegraaf. Aanleiding is de onlinedienst RegioSelect. De Telegraaf verstuurt regionale nieuwsberichten per e-mail aan zijn abonnees met onder meer berichten uit de regionale edities van het AD (onder meer in Den Haag, Utrecht en Rotterdam). Het AD vindt dat de Telegraaf zijn auteursrechten schendt. ”Deze dienst maakt onevenredig gebruik van ons regionale nieuws”, zegt Bernard van der Heiden, uitgever van het AD. ”Eigenlijk wordt hier geparasiteerd op de inspanningen die het AD dagelijks levert om regionaal nieuws te verzamelen.” Het AD wil een principiële uitspraak van de rechter over de toegestane omvang van citaten van nieuwsberichten bij digitale verspreidingsvormen.

Eerder maakt de regionale kranten van HDC Media, onderdeel van de Telegraaf, al bezwaar tegen het gebruik van zijn nieuws in RegioSelect. Volgens het Noordhollandsch Dagblad en andere regionale dagbladen gaat de dienst ten koste van de krantenverkoop. In het verleden is regelmatig geprocedeerd tegen het overnemen van onlinekrantenberichten door andere websites. PCM Uitgevers verloor een rechtszaak van de website Kranten.com die een overzicht publiceert van koppen van nieuwsberichten. De vraag welke informatie van internet mag worden overgenomen zonder de rechten van de maker of de beheerder te schenden speelt ook bij makelaars. Huizensite Jaap.nl bijvoorbeeld verloor vorig jaar een rechtszaak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Jaap.nl zou te veel informatie over huizen overnemen van NVM-site Funda.