Zuid-Ossetië ontzegt OVSE toegang

Zuid-Ossetië zal geen internationale waarnemers meer toelaten en zal Rusland vragen om een permanente militaire basis in het gebied. Dat heeft president Edoeard Kokoity van de afvallige Georgische regio vanochtend gezegd. Tot de escalatie van het conflict vorige week waren waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in het gebied aanwezig. Kokoity kondigde tevens de noodtoestand af die een maand zal gelden en ontsloeg zijn regering, die volgens hem fouten heeft gemaakt na de Russische aanval op regiohoofdstad Tschinvali op 8 augustus.

Gisteren verklaarde de Russische president Medvedev dat de troepen die afgelopen week Georgië diep binnentrokken vandaag zouden beginnen met hun terugtrekking, in de richting van de pro-Russische regio Zuid-Ossetië. Rusland verklaarde vlak voor het ter perse gaan van deze krant daarmee te zijn begonnen. Maar volgens de Georgische autoriteiten trekken Russische troepen juist verder Georgië binnen, vanuit Zuid-Ossetië richting het zuiden en vanuit Abchazië richting het oosten.

Het Rode Kruis verklaarde vanmiddag Zuid-Ossetië niet binnen te kunnen en deed een dringende oproep aan Rusland om toegang te verlenen. Russische militairen beheersen de toegang tot de regio. Volgens de Verenigde Naties zijn circa 158.000 mensen door het conflict ontheemd geraakt. Van hen bevinden zich er nu 98.600 in Georgië, 30.000 in Zuid-Ossetië en nog eens 30.000 in Rusland.

Medvedev repte gisteren niet over terugtrekking uit Zuid-Ossetië, hoewel in het bestand met Georgië is overeengekomen dat beide kanten hun militairen zullen terugtrekken naar de posities die zij hadden voor escalatie. Rusland behoudt volgens het bestand het recht om militairen onder de vlag van een vredesmissie te laten patrouilleren, waardoor onduidelijk is hoe de troepenterugtrekking precies zal plaatsvinden.

De Amerikaanse krant New York Times meldt op basis van rapporten van inlichtingendiensten dat Rusland geheime lanceerinstallaties voor raketten in Zuid-Ossetië heeft geplaatst. (AP, Reuters, AFP)