Zilver voor de Yngling

De Nederlandse zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen hebben gisteren in Qingdao de zilveren medaille gewonnen in de Yngling-klasse. Het trio slaagde er in de laatste race niet in om voor Groot-Brittannië te eindigen, dat goud won. De Britse vrouwen wonnen de medalrace, voor Duitsland en Griekenland. De Nederlandse boot finishte als vijfde. Het brons was voor Griekenland.

Zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout doorstonden zaterdag een spannend uurtje in Qingdao. Het duo in de 470-klasse, volgens de officieuze resultaten al zeker van brons, leek zich te moeten verdedigen tegen een Italiaans protest. Maar Giulia Conti en Giovanna Micol trokken hun protest na een uur in. De Koning en Berkhout kunnen vandaag zelfs nog de zilveren medaille winnen. Bij de mannen beginnen de broers Sven en Kallo Coster vandaag als nummer twee aan de medalrace in de 470-klasse. Ze finishten zaterdag als tweede en staan nu twee punten voor op de nummer drie, het Franse team Charbonnier/Bausset. Het leidende Australische koppel Wilmot/Page is niet meer te achterhalen.

De Nederlandse hockeysters hebben zich zaterdag verzekerd van een plek in de halve finale. Nederland won met 2-1 van Australië, de vierde zege op rij. Uitblinker was strafcornerspecialiste Maartje Paumen, zij maakte beide doelpunten. Vandaag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd, tegen Spanje.

Het ongelukkig begonnen weekeinde van de baanwielrenners werd gisteren toch nog positief afgesloten. Theo Bos en Teun Mulder plaatsten zich bij de laatste acht in het sprinttoernooi. Bij de ploegachtervolging slaagde het Nederlandse team er gisteren niet in de laatste vier te halen. Australië was in de kwartfinale te sterk voor Nederland, dat vertegenwoordigd werd door Levi Heimans, Robert Slippens, Wim Stroetinga en Jens Mouris. De laatste verving Niki Terpstra die ’s ochtends bij een ongeval het spaakbeen in beide armen brak. Zaterdag werden Theo Bos en Mulder uitgeschakeld bij het onderdeel keirin. Mulder werd gediskwalificeerd; Bos viel. Peter Schep werd twintigste in de puntenkoers. Bij de vrouwen plaatste Willy Kanis zich gisteren voor de kwartfinales op de sprint. Yvonne Hijgenaar werd uitgeschakeld.

Windsurfer Casper Bouman heeft gisteren in Qingdao de zesde en zevende olympische race gewonnen. Bouman, specialist in harde wind, profiteerde van de weersomstandigheden; de races werden gevaren bij windkracht vijf tot zes. Hij staat nu veertiende en heeft weer kans op een plaats in de medalrace.

Anky van Grunsven heeft na de eerste rubriek van de individuele wedstrijd dressuur een kleine achterstand op haar concurrente Isabell Werth. De Duitse (met Satchmo) staat na de Grand Prix Spécial eerste met 75,200 procent, Van Grunsven kwam zaterdag met Salinero tot 74,960. Morgen is de kür, waarna de medailles worden verdeeld. Hans Peter Minderhoud (met Nadine) staat na het eerste onderdeel zevende, met 70,920. Imke Schellekens-Bartels trok zich zaterdagochtend terug wegens een lichte blessure bij haar paard.

Atlete Jolanda Keizer is zaterdag bij de zevenkamp tiende geworden. Met 6.370 punten verbeterde ze haar persoonlijk record. Laurien Hoos raakte bij het speerwerpen geblesseerd aan haar knie en zegde af voor de 800 meter.

Turner Epke Zonderland voert morgen in de olympische toestelfinale op rek dezelfde oefening uit als in de kwalificaties. Hij oefende met zijn coach Gerard Speerstra op een moeilijkere variant, maar vindt het risico te groot. De beoogde oefening had een uitgangswaarde van 7,3. Zonderland houdt het morgen bij een moeilijkheidsgraad van 7,1. „Ook daarmee heeft hij medaillekansen”, aldus Speerstra.

Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben zich zaterdag overtuigend geplaatst voor de kwartfinales. De Europese kampioenen versloegen het Australische duo Andrew Schacht/Joshua Slack met 2-0. Tegenstanders in de kwartfinale, vandaag, zijn Renato Gomes en Jorge Terceiro, twee uit Brazilië afkomstige Georgiërs, die zaterdag verrassend van Oostenrijk wonnen.

Rutger Smith heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het discuswerpen. Hij wierp de schijf over een afstand van 65,65 meter. De kwalificatie-eis was 64,50 meter of een plaats bij de beste twaalf. De finale is morgen.