Westen voert druk op Rusland op

Westerse landen hebben Rusland met klem opgeroepen om zich te houden aan het staakt-het-vuren in Georgië, waar de Russische president Dmitri Medvedev zaterdag zijn handtekening onder zette.

Medvedev beloofde gisteren in een telefoongesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy om vandaag te beginnen de Russische troepen terug te trekken van Georgisch grondgebied. Maar vanmorgen beheersten Russische troepen nog steeds de belangrijkste toegangsweg naar de Georgische stad Gori, ongeveer zestig kilometer van de hoofdstad Tbilisi.

De Georgische president Michail Saakasjvili riep Moskou vanmorgen voor het eerst op tot „discussies over toekomstige onderhandelingen” over de relaties tussen beide landen. Vrijdag nog noemde hij de Russen „21ste eeuwse barbaren”.

Sarkozy waarschuwde Medvedev voor „ernstige consequenties” voor de Russische relatie met de Europese Unie als Moskou zich niet aan het bestand zou houden. Volgens het akkoord, dat door EU-voorzitter Frankrijk werd opgesteld, mag Rusland alleen vredestroepen handhaven in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië en in een bufferzone daaromheen.

De Duitse bondskanselier Merkel noemde de terugtrekking van Russische troepen zaterdag in Tbilisi „een zeer dringende opgave”. Ook zei ze dat Georgië „als het dat wil, en dat wil het immers” in de toekomst NAVO-lid kan worden. Dit voorjaar besloot de NAVO de deur naar Georgië open te houden, maar de alliantie deed Tbilisi geen concrete toezeggingen.

Morgen vindt in Brussel een speciale NAVO-vergadering plaats over het Kaukasus-conflict. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice verklaarde dat Rusland „een prijs zal betalen” voor zijn opstelling in het conflict. De Amerikaanse diplomaten suggereren dat de bestaande NAVO-samenwerking met Moskou op het gebied van onder meer terrorisme moet worden herzien. (AFP, AP, Reuters)

De weg naar Gori: pagina 4

Commentaar: pagina 7