Waterpolosters bij beste vier na stunt tegen Italië

De Nederlandse waterpolosters strijden in Peking om de medailles. De ploeg van Robin van Galen stuntte gisteren door olympisch kampioen Italië in de tussenronde uit te schakelen. In de halve finale treft Nederland morgen Hongarije. Australië en de Verenigde Staten spelen de andere halve eindstrijd.

Nederland won het duel met Italië, dat in de reguliere speeltijd in 8-8 was geëindigd, na twee verlengingen en strafworpen. In de strafworpenserie stopte keepster Ilse van der Meijden de eerste strafworp van Italië. Nederland benutte ze allemaal; de vijfde en beslissende was van Yasemin Smit.

Nederland had het niet op een strafworpenserie hoeven laten aankomen, want de ploeg was het gehele duel beter. Nederland ging de laatste periode in met een voorsprong van 7-6. Smit scoorde vervolgens 8-6, maar nadat Elisa Casanova voor 7-8 had getekend, forceerden de Italiaansen vier seconden voor tijd een strafworp. Erzsebet Valkai benutte het buitenkansje: 8-8. In twee spannende verlengingen kreeg Nederland kansen maar kon het niet doordrukken. Dat lukte in de strafworpenserie wel.

Met een plek in de halve finale kan Daniëlle de Bruijn zich revancheren voor de gemiste kans op een olympische medaille in Sydney (2000). „Dit is onbeschrijfelijk”, zei de routinier. „Deze jonge groep heeft nog nooit om de grote prijzen gestreden. Mentaal hebben we een knappe prestatie neergezet. De zege is verdiend. We hadden de beste kansen.”

Bondscoach Robin van Galen had met een verhoogde hartslag langs de kant gezeten. „Fantastisch als je op deze manier kunt winnen. We hadden het in de reguliere speeltijd moeten afmaken. Ook in de verlenging waren we beter.” Met Hongarije als tegenstander is hij blij. „We ontlopen de fysiek sterke ploegen. Hongarije ligt ons het beste. We hebben nog wat recht te zetten”, doelde Van Galen op het verloren groepsduel. (ANP)