Waterpolosters bij beste vier

De Nederlandse waterpolosters strijden in Peking om de medailles. De ploeg van bondscoach Robin van Galen schakelde gisteren olympisch kampioen Italië uit in de tussenronde. In de halve finale treft Nederland morgen Hongarije. Australië en de Verenigde Staten spelen de andere halve eindstrijd.

Nederland won het duel met Italië, dat in de reguliere speeltijd in 8-8 was geëindigd, na twee verlengingen en strafworpen. In de strafworpenserie stopte keepster Ilse van der Meijden de eerste strafworp van Italië. Nederland benutte ze allemaal.

Nederland had het niet op een strafworpenserie hoeven laten aankomen, want de ploeg was het hele duel beter. Nederland ging de laatste periode in met een voorsprong van 7-6. Yasemin Smit scoorde vervolgens 8-6, maar nadat de Italianen terugkwamen tot 8-7, door een doelpunt van Elisa Casanova, forceerden ze vier seconden voor tijd een strafworp. Erzsebet Valkai benutte die kans: 8-8. In twee spannende verlengingen kreeg Nederland kansen maar kon het niet doordrukken.

Met een plaats in de halve finale kan routinier Daniëlle de Bruijn zich revancheren voor de gemiste kans op een olympische medaille in Sydney (2000). „Dit is onbeschrijfelijk”, zei ze. „Deze jonge groep heeft nog nooit om de grote prijzen gestreden. Mentaal hebben we een knappe prestatie neergezet. De zege is verdiend.”

Van Galen had met een verhoogde hartslag langs de kant van het zwembad gezeten. „Fantastisch als je op deze manier kunt winnen. We hadden het in de reguliere speeltijd moeten afmaken. Ook in de verlenging waren we beter.” Met Hongarije als tegenstander is hij blij. „We ontlopen de fysiek sterke ploegen. Hongarije ligt ons het beste. We hebben nog wat recht te zetten”, doelde Van Galen op het verloren groepsduel (11-9). (ANP)