Vos maakt favorietenrol in puntenkoers waar

Marianne Vos na haar verpletterende overwinning op de puntenkoers van vandaag. Foto Bas Czerwinski 18-08-08, Beijing, China. Marianne Vos pakt de goude medaille tijdens de puntenkoers. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Wielrenster Marianne Vos (21) heeft vanmiddag bij het olympische baantoernooi de gouden medaille gewonnen bij het onderdeel puntenkoers. De regerend wereldkampioene maakte eerder bij de wegrace en de tijdrit haar favorietenrol niet waar. In het Laoshan Velodrome in Peking eindigde ze voor de Cubaanse Yoanka Gonzalez en de Spaanse Leire Olaberria. Het is de derde gouden medaille voor Nederland bij de Olympische Spelen in Peking. Dankzij de overwinning van Vos steeg Nederland vandaag van de vijftiende naar de dertiende plek op de medaillelijst (om 13.00 vanmiddag).

Vos voelde zich „helemaal geweldig”, zei ze meteen na afloop van haar tactisch sterke wedstrijd. De wielrenster uit Babyloniënbroek behaalde vroeg in de race een aantal punten en zette met dertig van de honderd ronden te gaan het peloton op een ronde achterstand. Vos was de enige renster die daarin slaagde en kon haar voorsprong consolideren.

Ze won de race uiteindelijk met overmacht – iets waar velen vooraf door haar vormcrisis op de weg geen rekening hadden gehouden. „Ik zat na twintig ronden al kapot”, erkende ze na afloop hijgend. „Maar op het juiste moment was ik een beetje hersteld en pakte ik een ronde voorsprong. Gelukkig was ik de enige die daar in slaagde.”

De wielrenster uit de DSB-ploeg werd eerder dit seizoen in Manchester wereldkampioen bij de puntenkoers en is de eerste wielrenster met Europese en wereldtitels op weg, cross en baan. Ze gold als favoriet voor drie disciplines bij haar olympische debuut, maar stelde tot aan de puntenkoers teleur in Peking.

Vos had zich maandenlang voorbereid op de vochtige hitte in Peking en werd bij de wegwedstrijd verrast door striemende regen. Na de eerste afdaling in de finale moest ze verkleumd uit de kopgroep lossen. Ze passeerde uiteindelijk als zesde de finish bij de Chinese Muur. „We waren goed voorbereid, maar die regen was natuurlijk niet echt voorzien”, zei Vos daarover. „Ik zag ze wegrijden, maar ik zat te ver van achteren om te kunnen reageren. Er was ook niet veel meer van me over.”

Vragen over de fitheid en mentale gesteldheid na haar eerste pijnlijke nederlaag rezen toen Vos in de tijdrit als veertiende eindigde. Zelf reageerde ze onverschillig, net als DSB-ploegleider Thijs Rondhuis. Hij zei dat de tijdrit diende als voorbereiding op de puntenkoers. Maar in de aanloop naar de Olympische Spelen had Vos nog met een rechtszaak gedreigd, omdat bondscoach Johan Lammerts haar niet in de tijdrit wilde laten starten.

Uit de ereronde van de uitbundig huilende Vos met de wapperende Nederlandse vlag in het Laoshan Velodrome bleek vooral de opluchting. Geëmotioneerd luisterde de Brabantse toe toen het volkslied werd gespeeld. „Het is ontzettend gaaf om het toernooi zo af te sluiten”, zei Vos tegen persbureau ANP. „Toch heb ik niet echt getwijfeld aan mijn kunnen. De weg was niet al te best, maar ik voel me gewoon goed en de baan is heel iets anders.”

Vos bekende dat de emoties hoog waren opgelopen nadat ze was gefinisht. „Dit zijn de Olympische Spelen en ik heb hier lang en hard voor gewerkt. Je wilt dat het eruit komt, maar vorige week lukte dat niet.”

Willy Kanis haalde de halve finales van het olympisch sprinttoernooi. De Nederlandse versloeg in twee heats de Amerikaanse Jennie Reed, de nummer drie van de laatste wereldkampioenschappen. Kanis vervolgt het toernooi morgen tegen de Britse wereldkampioene Victoria Pendleton.