Voetballers nemen waardig afscheid

Voor het olympisch voetbalelftal zitten de Olympische Spelen erop. De ploeg van Foppe de Haan werd zaterdag in de kwartfinale uitgeschakeld door regerend olympisch kampioen Argentinië. De Nederlanders speelden een goede wedstrijd, maar konden niet voorkomen dat Angel Di Maria in de verlenging scoorde en Argentinië met 2-1 de wedstrijd won.

Nederland leek vooraf nagenoeg kansloos voor een plaats bij de laatste vier. De ploeg had in de groepsfase slechts één wedstrijd gewonnen, van Japan met 1-0. Tegen Nigeria en de Verenigde Staten kwam Nederland niet verder dan een gelijkspel (0-0 en 2-2).

Bondscoach De Haan kon zaterdag niet beschikken over twee van zijn drie dispensatiespelers. Roy Makaay ontbrak wegens een voetbreuk en Kew Jaliens was geschorst.

De Argentijnen waren in het begin van de eerste helft sterker dan de Nederlanders. In de veertiende minuut scoorde aanvaller Lionel Messi 1-0. Nederland herstelde zich echter en in de 36ste minuut maakte Otman Bakkal (PSV) de gelijkmaker.

In de tweede helft begon Argentinië net als in de eerste helft als de betere ploeg en legde druk op de Nederlandse verdediging. Sergio Aguero kreeg twee kansen, die hij allebei miste. Na die twee missers herstelden de Nederlanders zich. In de laatste minuten van de reguliere speeltijd kreeg zowel Royston Drenthe als Ryan Babel een kans om het duel te beslissen. Ze misten beiden.

In de verlenging was het Di Maria die het duel besliste. Messi bereidde de treffer voor. „Zo’n speler als Messi hebben wij niet”, verzuchtte De Haan na afloop. Hij bekende dat hij zich een beetje had verkeken op de samenstelling en de diversiteit van zijn selectie. „Tijdens voorgaande EK’s kon ik lezen en schrijven met jongens als Schaars, Vlaar, Huntelaar en Hofs. Dat was nu niet het geval. Dit was duidelijk een andere groep. Nogal wat jongens zijn moeilijk te doorgronden. Ze zijn meer op zichzelf. Maar daardoor hebben we echt niet verloren van Argentinië, hoor.” De Haan was voor het eerst wel tevreden met de speelwijze van zijn ploeg. „We hebben op een waardige manier afscheid genomen van de Spelen. De concentratie en de beleving waren bij ons nu wel in orde. Jammer van het resultaat.”

Brazilië is morgen in de halve finale de tegenstander van Argentinië. De andere halve finale gaat tussen Nigeria en België, dat zaterdag met 3-2 van Italië won. (ANP)