Verbruggen beschuldigt pers van hype over vieze lucht in Peking

Vandaag heeft IOC-lid Hein Verbruggen een opmerking  gemaakt over de smog in Peking. Volgens Verbruggen was de  discussie rondom de lucht in Peking een door pers veroorzaakte hype en is de smog niet meer dan nevel vanwege de hoge luchtvochtigheid in Peking. Verbrugge deed zijn uitspraak zonder enige nadere uitleg of onderbouwing, feiten of cijfers, terwijl je

IMG_1795.jpg

Vandaag heeft IOC-lid Hein Verbruggen een opmerking  gemaakt over de smog in Peking. Volgens Verbruggen was de  discussie rondom de lucht in Peking een door pers veroorzaakte hype en is de smog niet meer dan nevel vanwege de hoge luchtvochtigheid in Peking.

Verbrugge deed zijn uitspraak zonder enige nadere uitleg of onderbouwing, feiten of cijfers, terwijl je daar dan toch wel benieuwd naar bent.

Zowel voor als tijdens de  Olympiade zijn  dagelijks metingen zijn  verricht op diverse locaties. Zo kan  de leiding van de  Nederlandse sportploeg zich dagelijks laten informeren hoe het met de kwaliteit van de  lucht in Peking  is gesteld.

Volgens Verbruggen zou het allemaal wel meevallen omdat er tenslotte niet door de sporters was geklaagd. Bewijs uit het ongerijmde; wat zouden sporters klagen over zaken waar ze niks aan kunnen doen? Dat is wet nummer 1 in de topsport. En doen de buitensporters het zo geweldig? Er is tot nu toe  een wereldrecord gebroken: de 100 meter-sprint een anaëroob atletiekonderdeel.

Misschien wilde Verbruggen de Chinezen prijzen want niet valt te ontkennen  dat zij de lucht schoner hebben gekregen terwijl het een paar dagen voor de Spelen nog potdicht zat; vandaar de kritische berichtgeving.

Metingen vlak voor de Spelen wezen  uit dat de luchtkwaliteit drie dagen per week vijf maal de toegestane waarden van de WTO overschreed. De luchtvervuiling is hier normaal gesproken zo erg dat inwoners van Peking drie keer per dag moet stofzuigen.

Dat de luchtverontreiniging tijdelijk minder is heeft alles  te maken met de drastische  maatregelen die Peking heeft  getroffen tegen de industrie en het autoverkeer maar  ook met het maken van regen.

Bij gevolg is het minder benauwd en vaker helder en natuurlijk komt dat de sporters ten goede. Maar goede en slechte  dagen wisselen elkaar af en het is maar zeer de vraag wat er van Peking’s zorg voor schone lucht overblijft als de Olympische karavaan over een week weer is vertrokken.

Dit weekend sprak ik met architect Nevil Mars die vijf jaar  onderzoek deed naar de verstedelijking in China  en het effect daarvan op de bevolking. “Ik woon nu al geruime tijd in Peking en weet wat het is om in een zwaar vervuilde stad te leven.

Net als iedere andere inwoner van deze stad merk ik  tijdens de Spelen dat het anders kan. De vraag  is of de bevolking van Peking  de terugkeer van de extreme viezigheid van voor de Spelen nog zal accepteren.”

    • Bettine Vriesekoop