Van Eijck bemiddelt bij crisis in provincie Utrecht

Oud-staatssecretaris Steven van Eijck (LPF, 2002-2003) moet de bestuurscrisis in de provincie Utrecht gaan oplossen. De fracties van CDA en VVD hebben hem gevraagd als formateur op te treden. Sinds PvdA en VVD op 9 juli het vertrouwen opzegden in het CDA zijn onderhandelingen tussen verschillende partijen op niets uitgelopen.

De crisis leidde vorige maand tot het vertrek van VVD-fractievoorzitter David van den Burg, toen bleek dat een deel van zijn fractie toch wel verder wilde met CDA. De VVD brak toen de onderhandelingen met GroenLinks en ChristenUnie af. Nu wil de partij een lijmpoging ondernemen om de oude coalitie, die al decennialang de provincie Utrecht bestuurt, te herstellen. De PvdA-fractie beslist vanavond of zij wil ingaan op het aanbod. Steven van Eijck, momenteel voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, zegt open te staan voor de rol van formateur.

De directe aanleiding voor de crisis is de woningbouw in de polder Rijnenburg bij de stad Utrecht. PvdA en VVD wilden de gemeente Utrecht dwingen om daar ruim tweemaal meet huizen te bouwen dan de gemeente wil. Het CDA zag die harde confrontatie niet zitten. Het was voor de andere twee partijen een signaal dat het CDA de urgentie van de woningbouw niet inzag. De verschillende partijen benadrukten echter dat het om een communicatieprobleem ging.

Volgens fractievoorzitter Bos van de PvdA, moet de oplossing dan ook gezocht worden in de onderlinge verhoudingen. „Ik word geconfronteerd met een eisenlijstje van CDA en VVD. Het komt erop neer dat ze meer asfalt en minder woningen willen. Daar kunnen we moeilijk mee akkoord gaan.’’

GroenLinks is ontstemd over de actie van CDA en VVD. Fractievoorzitter Nugteren: ,,Het is in feite een nieuwe onderhandelingsronde, omdat de crisis nu wordt gebruikt om het collegeprogramma te wijzigen.’’