UCI-baas McQuaid presenteert nieuwe wielerkalender

PEKING, 18 aug. Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerfederatie UCI presenteerde vanochtend in Peking een plan voor een nieuwe wielerkalender. McQuaid zei dat hij ervan uitgaat dat de verhouding tussen de UCI en de ASO, de organisatie van de Ronde van Frankrijk, binnenkort zal verbeteren. Die verhouding was op zijn slechtst toen ASO de UCI voor de Tour van dit jaar passeerde en er een nationale wedstrijd van maakte. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moest er volgens McQuaid aan te pas komen om beide partijen weer bijeen te brengen. Het Franse IOC-lid Jean-Claude Killy, voormalig ASO-bestuurder, bemiddelde en McQuaid raakte in gesprek met het moederbedrijf van ASO, de Amaury Group. Volgens McQuaid is er met de Fransen een akkoord over de hoofdlijnen om te komen tot een nieuwe opzet, waarin de ProTour-cyclus blijft bestaan naast een `historische kalender` met de monumenten van het wielrennen. Dat zijn onder meer de grote ronden (Italië, Frankrijk, Spanje) en de klassiekers. In beide circuits zijn punten te verdienen voor een ranglijst die vanaf 2011 wordt gebruikt als kwalificatiemiddel voor de belangrijkste wedstrijden.