Topman ASMI onderhandelt niet meer zelf

Topman Chuck del Prado van chipmachinebouwer ASMI voert niet langer zelf de overnamegesprekken met het Amerikaanse bedrijf Applied Materials. Volgens bronnen bij het Bilthovense technologiebedrijf heeft Del Prado zich vrijwillig teruggetrokken om meer aandacht aan het bedrijf te kunnen geven.

De dagelijkse gesprekken zouden Del Prado te veel tijd kosten, maar hij heeft nog steeds de eindverantwoordelijkheid over de onderhandelingen en er wordt aan hem gerapporteerd, zeggen ingewijden. Zij ontkennen dat Del Prado op een zijspoor is gezet. De gesprekken worden nu gevoerd door financieel topman Noud van de Ven, samen met commissaris Leon van den Boom.

Del Prado, zoon van ASMI-oprichter Arthur del Prado, heeft sinds maart de leiding over het bedrijf. Zijn positie staat onder druk omdat de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa proberen een nieuwe directie te installeren. Die zou meer rendement kunnen halen uit de noodlijdende frontend-divisie. Dat zijn de machines die de eerste laag van microchips produceren.

Concurrent Applied Materials ziet wel brood in de nieuwe techniek die ASMI ontwikkelde en bracht voor de zomer een bod op dat onderdeel uit. ASMI wimpelde het eerste bod af, maar is sinds eind juni toch in onderhandeling.

De gesprekken worden op afstand gevolgd door een monitorgroep, waarin onder meer de activistische aandeelhouders zitting hebben. Chuck del Prado zit nu zelf ook in die monitorgroep.

Als de onderhandelingen met Applied Materials begin september niet tot resultaat hebben geleid, dreigt hervatting van een procedure die aandeelhouders Hermes, Fursa en Centaurus bij de ondernemingskamer hadden aangespannen. Zij wilden dat de rechter een beschermingsconstructie zou opheffen, die ASMI had ingeroepen om het heenzenden van Del Prado en zijn commissarissen op een aandeelhoudersvergadering te voorkomen. Deze procedure is op verzoek van de aandeelhouders opgeschort in afwachting van de uitkomst van de gesprekken met Applied Materials.